Terug naar overzicht

70 inzendingen voor de NRP Gulden Feniks 2020

04 maart 2020

header2020

Voor de NRP Gulden Feniks 2020 zijn maar liefst 70 projecten ingediend, die een grote diversiteit laten zien van de renovatie en transformatie van gebouwen en gebieden in Nederland. De vakkundige en breed samengestelde jury onder leiding van Geurt van Randeraat zal zich over alle inzendingen buigen. In de komende maanden zal de jury een aantal van deze projecten bezoeken en uiteindelijk de winnaars van de editie 2020 aanwijzen. De felbegeerde prijs wordt uitgereikt door niemand minder dan Rijksbouwmeester Floris Alkemade tijdens het NRP Congres op 25 juni.

Beoordeling van de inzendingen
De jury van de NRP Gulden Feniks zal uit alle inzendingen een shortlist samenstellen van maximaal tien projecten. Op 9 en 15 april bezoekt de jury de projecten en zal zij gesprekken voeren met de betrokkenen. Hierna komt zij tot de nominatie van een aantal projecten in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedsontwikkeling. Tenslotte wijst de jury de winnaars aan: maximaal één per categorie, en hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt.

NRP Congres
De winnaars worden op 25 juni bekend gemaakt tijdens het NRP Congres.
De Rijksbouwmeester, die de NRP Gulden Feniks 2020 namens NRP zal uitreiken, presenteert bij dit congres tevens de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek Second Life. Met dit onderzoek wordt gezocht naar een kwalitatieve en geïntegreerde methode voor herontwikkeling van Rijksgebouwen uit de periode 1965-1995 met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Welke technische vernieuwingen zijn mogelijk in relatie tot de culturele waarde en de toekomstige gebruikswaarde? Het onderzoek wordt uitgevoerd door TU Delft in opdracht van het Rijk. Meer informatie over het programma van het NRP Congres volgt.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit Geurt van Randeraat, voorzitter (directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huisvesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer), Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT) en Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus).
Secretaris van de jury is Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) m.m.v. Margot de Jager (projectmedewerker Architectuur Lokaal).

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van NRP Gulden Feniks.