Terug naar overzicht

Achter de schermen bij BAM in Hoog Catharijne

19 april 2018
Achter de schermen bij BAM in Hoog Catharijne

Op dinsdag 17 april heeft NRP FORUM en bezoek gebracht aan Hoog Catharijne. BAM sloopt, transformeert en (her)bouwt delen van Hoog Catharijne. Er is een nieuwe looproute vanaf Utrecht centraal naar de binnenstad gecreëerd, de Catharijnesingel wordt heropend, winkelcentrum Hoog Catharijne wordt uitgebreid en er komt een hotel met daaronder een parkeergarage met 1600 parkeerplaatsen. De plek waar deze functies verrijzen verbindt verschillende functies in de omging, maar vormt daardoor ook een uitdaging. Op een meter afstand van bestaande gebouwen (Tivoli, bestaand Hoog Catharijne en het gebouw van de voormalige V&D) wordt gegraven, gewerkt en gebouwd. Dit brengt veel risico’s met zich mee, maar biedt ook kansen voor technische hoogstandjes.

achter-de-schermen-2

Na ontvangst door Ron van der Horst, projectleider van BAM Hoog Catharijne kregen we een presentatie over het project, met daarin onder andere gebruikte technieken voor de bouw, de fasering en de logistiek. Het tweede deel van het bezoek bestond uit een rondleiding langs de bouwplaatsen aan de zuidzijde van Hoog Catharijne. De plek waar nu wordt gebouwd is qua opzet een kopie van de noordzijde, die al gerealiseerd is. Tijdens de rondleiding werden beide zijden bezocht, wat een mooi beeld geeft van hoe de zuidzijde van Hoog Catharijne eruit gaat zien. Bovenop het winkelcentrum zijn 60 woningen gerealiseerd, gesitueerd in een hof. De rust luwte staat in schril contrast met de drukte die op het maaiveld te vinden is.

achter-de-schermen-3

Onder het winkelcentrum ligt de nu nog droge Catharijnesingel. In de toekomst zal hier weer water stromen. Door glazen vloeren is vanuit de promenade de singel te zien. Boten zullen hier in de toekomst onderdoor varen en er is een aanlegplaats gerealiseerd waar aangemeerd kan worden. Ook zijn er stukken te zien van fort Vredenburg, die ook vanuit de parkeergarage bewonderd te aanschouwen is. Hier is informatie te vinden over de geschiedenis van het fort.

achter-de-schermen-4

Als afsluiting van het bezoek is er geborreld bij Bar Beton op Utrecht Centraal. Onder het genot van een hapje en een drankje is het bezoek nabesproken. Eén van de zaken die hieruit naar voren komt is de verbinding die het nieuwe deel van Hoog Catharijne legt. De binnenstad, Utrecht Centraal en het gebied daarachter worden beter met elkaar verbonden, de Catharijnesingel wordt weer onderdeel van de stad en er ontstaan nieuwe aangename looproutes en verblijfsruimtes. Dit maakt Utrecht een nog meer aantrekkelijke plek om te bezoek. Een aanwinst voor de stad!

achter-de-schermen-5