Terug naar overzicht

Amersfoort kiest voor renovatie stadhuis

12 juni 2017
Amersfoort kiest voor renovatie stadhuis

Na een uitvoerige discussie heeft heeft de gemeenteraad van Amersfoort besloten om het stadhuis toch te renoveren. De oppositie pleitte voor sloop en maakte zich zorgen over de toenemende renovatiekosten.

De kosten van de renovatie bedragen zo'n 29 miljoen euro. Daar komen nog enkele miljoenen bij voor tijdelijke huisvesting en de inrichting tijdens de verbouwing. Toch meent een meerderheid van de gemeenteraad dat renovatie uiteindelijk het goedkoopst is.

Eerder gingen er stemmen op om het bestaande pand te slopen en te vervangen door een studentcampus met levendige eettentjes. Ambtenaren zouden kunnen worden gehuisvest in in één van de lege kantoren op bedrijventerrein De Hoef.

Bewoners en betrokkenen maken zich voornamlijk zorgen om de onvoorziene kosten van asbestsanering. Verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar sluit dan ook niet uit dat er tijdens het werk nog tegenvallers zijn. "We hebben wel gekeken naar alle installaties die vervangen moeten worden en we weten dat alle plafonds open moeten. Maar noem eens een punt als asbest. Daarvan hebben we wel het een en ander in beeld, maar als je iets opentrekt, kun je wel voor verrassingen komen te staan. Wat dat betreft weet je niet alles van tevoren. Maar dat zijn ook risico's die benoemd zijn."

Het is nog niet duidelijk wanneer gestart kan worden met de renovatie. Eerst komt er nog een aanbestedingsprocedure, daarin wordt bepaald welke bedrijven de opknapbeurt mogen uitvoeren.