Terug naar overzicht

BAM ontwikkelt circulaire marktplaats voor de bouw

11 september 2017
BAM ontwikkelt circulaire marktplaats voor de bouw

Circulariteit is al jaren een bekend begrip voor BAM. Maar door Circl, het circulair paviljoen van ABN AMRO dat deze week haar deuren heeft geopend, heeft de grootste bouwer van Nederland pas écht kennis gemaakt met circulair bouwen, aldus Rutger Sypkens, manager commercie en planontwikkeling. BAM is zo enthousiast, dat de aannemer nu de hele markt wil stimuleren om op dezelfde manier aan de slag te gaan.

Het begon zes jaar geleden met de bouw van het gemeentehuis in Brummen. Daarna volgden nog wat andere projecten waarin circulariteit naar voren kwam, zoals de bouw van het RHDHV in Amsterdam. Maar de mate van circulariteit in deze projecten was klein in vergelijking met het paviljoen dat ABN AMRO wilde realiseren. Dat moest voor honderd procent circulair worden. Nick Jaring, projectleider van BAM Bouw en Techniek, dacht in het begin: waar ben ik aan begonnen? Maar gaandeweg gingen opdrachtgever en aannemer steeds meer samenwerken en werd Circl gebouwd. BAM kreeg meer en meer vertrouwen in circulair bouwen. Zoveel zelfs dat de bouwer nu aan de markt wil laten zien hoe belangrijk circulariteit is.

Pionier in circulair bouwen

“Of we pionier willen worden op het gebied van circulariteit? We zijn er zeker naar toe aan het werken”, zegt Jaring tijdens een sessie voor zakenrelaties in het nieuwe Circl- paviljoen. “Maar wij bepalen natuurlijk niet wat er gebouwd wordt. Dat doen onze opdrachtgevers. We proberen ze wel te stimuleren en te laten zien hoe belangrijk circulair bouwen is. Veel opdrachtgevers zijn bezig met circulariteit, maar een volledig circulair gebouw neerzetten zoals ABN AMRO heeft gedaan, is voor de meesten nog een stap te ver.”

Marktplaats voor bouwproducten

Een van de manieren waarop BAM opdrachtgevers wil stimuleren, is via het nieuw opgezette Circular Building Platform- systeem. Dit is een soort marktplaats voor hergebruikte producten in de bouw. Een tool dat tijdens het bouwen van Circl bedacht werd. “Op een gegeven moment besloten we wanden neer te zetten van hergebruikte puien”, vertelt Sypkens. Hij is een van de bedenkers van het systeem. “Alleen waren deze heel lastig te verkrijgen. We zijn bij vier panden langs geweest, die allemaal gesloopt zouden worden. Pas toen we bij Philips aan klopten, kregen we tweedehands puien mee. We waren er blij mee, maar het had ons wel veel tijd, geld en moeite gekost om de puien te vinden. We dachten: hadden we maar een soort marktplaats waar we bouwmaterialen die hergebruikt kunnen worden, kunnen vinden.”

Productpaspoort

Zo ontstond het CBP-systeem. Het idee is dat eigenaren daar producten op kunnen zetten uit panden die gesloopt of gerenoveerd moet worden. Dit kan van alles zijn: wanden, vloeren, installaties, noem maar op. Elk product krijgt dan zijn eigen productpaspoort mee, waarop informatie als de fabrikant en de productcode te vinden is. Daarnaast kunnen gebruikers van het systeem te weten komen wat de conditie van het product is, hoe het gedemonteerd kan worden en wanneer het onderdeel beschikbaar is. Jaap Groenewegen, commercieel manager van BAM, legt uit: “Architecten of bouwers die op zoek zijn naar een gebruikt product voor hun ontwerp, kunnen op die manier direct zien wat er te koop is. Maar ook voor eigenaren van een pand biedt dit platform een voordeel: ze kunnen verdienen aan onderdelen die normaal bij de sloop of renovatie van hun pand bij het vuilnis zouden verdwijnen. “

BAM hoopt dat bouwers en opdrachtgevers via dit systeem meer producten van de sloop gaan redden. “Het vertrouwen dat Nederlanders hebben om tweedehands spullen te gebruiken bij de bouw van gebouwen, is nog niet zo groot. Daarin is echt nog een wereld te winnen”, sluit Sypkens af. Het platform wordt binnenkort gelanceerd.