Terug naar overzicht

Column Vincent van Rossem: Beng!

08 juli 2020
Column Vincent van Rossem: Beng!

Nu het gevaar voor een werkelijk rampzalige epidemie geweken lijkt te zijn, heeft iedereen schoon genoeg van de corona maatregelen. Men spreekt zelfs van een dictatuur die onze nationale vrijheden zou beknotten. Dat lijkt me overdreven. Maar het is wel vreemd dat allerlei andere regelgeving nooit ter discussie staat. Voor werkelijk alles zijn regels in Nederland en anders zijn er wel Europese regels. U heeft helemaal niet de vrijheid om zomaar een pannenkoekenhuisje te beginnen. Onze samenleving is een enorm bouwwerk van regelgeving, die wel degelijk ingrijpt in ons privéleven.

De bouw is daarvan een schoolvoorbeeld. Gewoon naar eigen inzicht een huisje bouwen, dat mag niet. De klimaat maatregelen hebben dat de afgelopen jaren nog veel erger gemaakt. Ik ben opgegroeid in een huis zonder enige techniek, afgezien van het gasfornuis, aanvankelijk was er zelfs geen geiser. Alleen de woonkamer werd verwarmd, met een Duitse bunkerkachel. Het vensterglas was flinterdun, alle ramen en deuren tochtten. Toch heb ik in dat huis de winter van 62-63 overleefd. En volgens mij gebruikte het heel weinig energie, we waren gewoon erg zuinig.

Nu heeft de samenleving gekozen voor een heel andere oplossing. De moderne woning is conform de meest actuele regelgeving een soort ruimtecapsule geworden waarmee je in principe ook naar Mars kan vliegen. Bij mijn architectuurtijdschrift ontving ik informatie over beng, dat betekent bijna energie neutraal gebouw. Dat gebouw is perfect geïsoleerd, alles zit potdicht en het leefklimaat wordt bewaakt door een complexe machinerie. Zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor de energie. Maar al die machines moeten natuurlijk om de tien jaar vervangen worden, net als het bekende cv keteltje. Over de milieu aspecten van zonnepanelen wordt nogal geheimzinnig gedaan, ze worden in China gemaakt, dat geeft al te denken, en hoe ze zonder schade voor het milieu weer opgeruimd kunnen worden, staat evenmin in de handleiding. Onze Duitse bunkerkachel ging eeuwig mee.

Nu de burgers zich opwinden over de corona maatregelen, verbaast het mij meer dan ooit dat het draconische klimaat beleid zonder morren geslikt wordt. Het gasgebruik van de huishoudens is in Nederland marginaal, maar toch moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan beng normen. Dat is volstrekt onredelijk. Het maatschappelijk geheim van dit soort regelgeving is natuurlijk dat alleen een handvol insiders weet wat er gebeurt. Het zou goed zijn als Rutte ook eens een persconferentie gaf op de televisie om uit te leggen waarom beng zo noodzakelijk is en ook waarom beng niet geldt voor de industrie.

Een sterk voorbeeld van de ongeloofwaardigheid van het klimaatbeleid zijn de datacentra voor Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook die nu op het platteland gebouwd worden. Dat levert een paar arbeidsplaatsen op, maar die internetknooppunten gebruiken meer stroom dan de hele stad Amsterdam. Groene stroom, die komt van windmolens waarvoor de Nederlandse huishoudens elke maand een flink bedrag extra betalen op hun energierekening. Dat is bedrog.

Ik ben geen klimaatscepticus. Integendeel, ik maak mij ernstige zorgen. Maar elektrische auto’s, windmolenparken voor Facebook en beng zijn net zo heilloos als het Nederlandse landbouwbeleid sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een blind geloof in techniek.