Terug naar overzicht

Compofloor sluit zich aan bij NRP: verduurzamen begint onder je voeten

Compofloor is een jong bedrijf met een duidelijke missie: bestaande woningen toekomstbestendig maken en bij Compofloor begint dat bij de vloeren. Vanuit West-Nederland werkt het team aan slimme renovatieoplossingen voor woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1970. Sinds kort is Compofloor aangesloten bij NRP, om ervaringen uit te wisselen met andere partijen uit de sector en samen te bouwen aan duurzame vernieuwing. 

“Er ligt veel nadruk op dak en gevel, terwijl juist ook op de vloer winst te behalen is in comfort en energie.”

Earl Kemp – Business development manager

Van leverancier naar regisseur in renovatie

Compofloor is actief in het verduurzamen van bestaande woningen, met een focus op woningen waar houten begane grondvloeren vervangen moeten worden. Dankzij een geprefabriceerd systeem kan dit vaak in één dag. Dat verkort de doorlooptijd en beperkt de overlast voor bewoners aanzienlijk. 

 “Wij begonnen ooit als leverancier van renovatievloeren maar al gauw merkten we dat er meer nodig was dan alleen een goed product,” vertelt Earl Kemp, business development manager. “In de praktijk merkten we dat renovaties regelmatig vertraging oplopen of dat er soms samenhang mistte tussen de verschillende partijen. Daarom zijn we het traject steeds vaker zelf gaan coördineren van ontwerp tot uitvoering. Door die regierol te pakken, houden we beter grip op het proces én kunnen we bewoners gerichter ontzorgen.” 

Lange levensduur als duurzaam uitgangspunt 

Duurzaamheid zit bij Compofloor niet alleen in de materiaalkeuze maar vooral in het verlengen van de levensduur van woningen. “Een vloer die vijftig jaar meegaat, is op zichzelf al duurzaam,” zegt Earl. Tegelijkertijd kijkt het bedrijf vooruit. “We doen pilots met biobased componenten en onderzoeken hoe we deze kunnen laten aansluiten bij de benodigde certificeringen. Die markt staat voor wat betreft de renovatievloeren nog in de kinderschoenen.” 

Samenwerken aan toekomstbestendige keuzes

Bij Compofloor leeft het besef dat verduurzamen iets is wat je samen doet. “We kunnen dit niet alleen. Daarom zoeken we actief de samenwerking met partijen in de keten, zoals architecten, adviseurs en woningcorporaties,” aldus Earl. “We merken dat we nu vaak pas laat in het proces betrokken worden. Terwijl: als je begint bij de vloer, kun je echt stappen maken.” 

Dat geldt ook voor wetgeving zoals de NTA 8800. “Die legt veel nadruk op het dak en de gevel, terwijl de vloer relatief weinig aandacht krijgt. Daar valt  juist veel winst te behalen is in comfort en energieprestatie.” 

Project Emmastraatcomplex 

Bij de verduurzaming van het Emmastraatcomplex in Voorburg laat Compofloor zien dat renovatie een goed en duurzaam alternatief is voor sloop en nieuwbouw. Dit woningcomplex, gebouwd in 1921, is een voorbeeld van het Tuindorpconcept en is ontworpen door de Haagse architecten Han Groenewegen en Jos Duynstee. Een belangrijk onderdeel is het vervangen van de oude, slecht geïsoleerde houten vloeren door de nieuwe renovatievloer met een hoge isolatiewaarde (Rc 5,36). Zo voldoen de woningen weer aan de eisen van deze tijd. In opdracht van Elk Groep en WoonInvest laten ze met dit project zien dat je duurzaam kunt renoveren én het bijzondere karakter van oude huizen kunt behouden. 

Aangesloten bij NRP: uit de bubbel, de keten in

De aansluiting bij NRP is een bewuste keuze. “We willen geen leverancier zijn die z’n product verkoopt, maar een partner die meedenkt in de hele verduurzamingsopgave,” zegt Earl. “Binnen NRP hopen we scherpzinnige partners te vinden die met ons willen onderzoeken: waar liggen de echte behoeften richting 2035 of 2050? En hoe maken we daar gezamenlijk keuzes in?” 

Volgens Earl biedt NRP waarde doordat het verschillende perspectieven bij elkaar brengt. “Je leert hoe anderen tegen dezelfde uitdagingen aankijken- en hoe we daar samen aan kunnen werken.”