Terug naar overzicht

Concrete plannen voor transformatie ontbreken in Actieagenda Wonen

24 februari 2021
Concrete plannen voor transformatie ontbreken in Actieagenda Wonen

Bart Krol (voorzitter NRP) bepleit in een interview met Cobouw dat hij in de Actieagenda Wonen graag meer focus op de renovatieopgave had willen zien. Nieuwbouw moet er ook komen, maar de agenda zou verder moeten gaan dan getallen en nieuwbouw. “De meest duurzame woning is iets dat er al staat. Renoveren is minder populair dan nieuw bouwen. Iedereen weet, nieuwbouw is gemakkelijker te verduurzamen. Een prefab houten woning plaats je zo op bouwgrond in een weiland. Maar als je zuinig wilt zijn met o.a. ruimte en milieu, dan is het meeste te doen in de bestaande gebouwenvoorraad.”

Zo is bijna de helft van 12.500 getransformeerde woningen gerealiseerd in voormalige kantoorpanden in 2019, zegt Krol op basis van het CBS. “Volgens cijfers van de Rabobank in 2017 kunnen er in totaal 2,1 tot 2,5 miljoen vierkante meter, goed gelegen kantorenvastgoed naar woningen worden getransformeerd. Die trend zal vanwege corona en thuiswerken alleen maar toenemen."

“Maar concreet had ik afspraken willen zien dat een deel van de 1 miljoen woningen uit de bestaande voorraad moet komen en dat daarvoor geld beschikbaar wordt gesteld.”

Lees hier het volledige artikel op Cobouw, met een bijdrage van Bart Krol.
(Je kunt je heel simpel gratis aanmelden voor een gratis aantal artikelen per maand)