Terug naar overzicht

Grondige renovatie UB Erasmusuniversiteit Rotterdam

31 juli 2017
Grondige renovatie UB Erasmusuniversiteit Rotterdam

dvdp, defesche van den putte architectuur + stedebouw uit Amsterdam heeft de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam compleet gerenoveerd.

Het gebouw uit 1968, een oorspronkelijk ontwerp van C.Elffers, A. van der Heyden en C. Hoogeveen, op campus Woudestein had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan circa 900 studiewerkplekken, circa 50 kantoorwerkplekken voor medewerkers en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zijn de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk is verbeterd.

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. De isolatie van de gevel en het dak is vernieuwd en op het dak zijn mos-sedum en PV-panelen aangebracht. Daarnaast is voor het klimaatconcept ingezet op een klimaatplafond, gekoppeld aan de WKO-installatie. Daarmee zijn de radiatoren aan de gevel en de bijbehorende borstwering verwijderd zodat de grote oorspronkelijk glasvlakken weer terug konden worden gebracht. Om deze nieuwe techniek te kunnen huisvesten is de installatieruimte op het dak uitgebreid en is er een verhoging boven het dak aangebracht om het kanaalverloop in goede banen te kunnen leiden.

Lees het volledige artikel op de architect.

interieur_erasmus_universiteit_bib_rotterdam__fotograaf_roos_aldershoff_15_560x361.jpg

interieur_erasmus_universiteit_bib_rotterdam__fotograaf_roos_aldershoff_1_560x374.jpg

gebouw_universiteitsbibliotheek_roos_aldershoff_560x373.jpg