Terug naar overzicht

Grootschalige gebiedstransformatie voor Beukenhorst-West

30 mei 2017
Grootschalige gebiedstransformatie voor Beukenhorst-West

Een nieuwe stadswijk met een hoogstedelijke uitstraling, met winkels, horeca en gemaksvoorzieningen. Direct gelegen aan station Hoofddorp en op loopafstand van het winkelcentrum van Hoofddorp. Een prachtig stadspark direct naast de deur. Wie het huidige, wat desolate kantorenpark Beukenhorst-West ziet, kan zich amper voorstellen dat dit over enkele jaren een bruisende wijk is, met wellicht 6.000 nieuwe bewoners van Haarlemmermeer.

Op dit moment werkt architectenbureau MVRDV aan het stedenbouwkundig plan met de naam Hyde Park. Opdrachtgevers zijn Snippe Projecten BV en IC Netherlands. Dinsdag 30 mei geven deze partijen, samen met de gemeente Haarlemmermeer, de aftrap op de Provada voor een van de grootste herontwikkelingen in de Randstad op particulier initiatief.

Beukenhorst-West was enkele tientallen jaren geleden een florerend kantorenpark. Maar inmiddels zijn de kantoren verouderd en niet duurzaam. Veel kantoren kennen ook een flinke leegstand. Hyde Park heeft de afgelopen periode meer dan 100.000 m2 kantoorruimte, verspreid over 15 kantoorgebouwen, aangekocht voor sloop-nieuwbouw. In totaal is er ruimte voor 3.000 tot 4.000 woningen. Hyde Park is straks een aantrekkelijke stadswijk met koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen. Straten en pleinen worden aantrekkelijk ingericht, zodat het goed aansluit bij de kwaliteit van de architectuur van de nieuwe woongebouwen. Vanaf het station komt er een veilige en aangename route naar het centrum van Hoofddorp.

Internationaal befaamd

Snippe Projecten is één van de initiatiefnemers van Hyde Park. Zij realiseerden al het zeer succesvolle Holland Park in Diemen Zuid en Campus Diemen Zuid, waar een verloederde kantorenwijk plaatsmaakte voor meer dan 3.000 woningen. ‘Hyde Park wordt grootstedelijker met een internationale uitstraling’, zo vertelt André Snippe. ‘Dat past bij deze plek met de enorme dynamiek van zowel Schiphol als de Zuidas. Daarom hebben we ook een internationaal befaamde stedenbouwkundige als Winy Maas van MVRDV aangetrokken.’

IC Netherlands is de andere partner in Hyde Park. Zij zal naast de ontwikkeling ook 700 betaalbare huurwoningen afnemen. Wouter van den Eijnden is algemeen directeur van IC Netherlands: ‘Wij hebben al verschillende projecten met betaalbare huur gerealiseerd, vooral voor studenten en young professionals. Little Manhattan bij Station Lelylaan in Amsterdam bijvoorbeeld. In Hyde Park gaan we vooral young professionals huisvesten die bijvoorbeeld werken op Schiphol of de Zuidas.’ In de gemeente Haarlemmermeer is een groot tekort aan middeldure huurwoningen. Naast IC Netherlands is er ook ruimte voor andere beleggers in Hyde Park.

Lees hier het volledige artikel.

Zie ok: Hoofddorp Centraal.