Terug naar overzicht

Hoogvliegers van de NRP Academie: alumnus Christiaan Groeneweg

01 maart 2021

christiaan groeneweg

NRP Academie heeft na 7 leergangen inmiddels 143 alumni, stuk voor stuk professionals uit de volle breedte van de vastgoedsector. In de serie ‘Hoogvliegers’ gaan we met alumni in gesprek om te kijken hoe het hen tegenwoordig vergaat. Waar staan ze nu en wat heeft de NRP Academie hun gebracht? Deze keer is het de beurt aan Christiaan Groeneweg, Projectontwikkelaar en Hoofd Transformaties bij VORM. Hij volgde de NRP Academie in 2017-2018.

Hoe ben je destijds bij NRP Academie terecht gekomen?

Wat we bij VORM ondervonden, is dat nieuwbouw qua ontwikkeling voor 80% gelijk is aan transformatie, maar die laatste 20% is echt anders. Als je marktleider op beide gebieden wilt zijn, dan moet je je daar ook in specialiseren. Vandaar dat we voor die twee specialismen (nieuwbouw en transformatie) ook twee verschillende bedrijven hebben opgericht. Ik ben samen met een collega verantwoordelijk voor de B.V. die alle transformatieprojecten op zich neemt. Juist in die hoek was ik op zoek naar een opleiding, een manier om vakgenoten (op dit specifieke vakgebied) te ontmoeten en nieuwe inzichten en inspiratie op te doen en mijn netwerk te verbreden. Daarnaast hadden diverse collega’s de opleiding reeds gedaan. De stap om de NRP Academie te gaan doen, was dus een vrij logische.

Wat was je belangrijkste drijfveer om de opleiding te volgen?

Dat zit vooral in het zoeken naar inspiratie en verbreding. Ik ben ontwikkelaar en ben goed in wat ík doe, maar dat is slechts een beperkt onderdeel van het vak. En als ik iets heb geleerd is dat je het altijd samen moet doen. Ik zocht naar innovatieve ideeën en inzichten van andere partijen die met transformatie bezig zijn. Om mezelf te verbeteren en daarnaast het bedrijf verder te helpen. Eigenlijk kort gezegd: nieuwe plekken bezoeken, netwerk vergroten en daarmee nieuwe inzichten opdoen, dat is waar ik naar op zoek was.

Heeft de opleiding je gebracht wat je zocht?

Los van dat je interessante lezingen krijgt en samenwerkt aan casussen, was een meerwaarde voor mij vooral ook het bezoeken van transformatieprojecten. Daar was ik ook naar op zoek, om geïnspireerd te raken. En die plekken droegen daar echt toe bij. Voor de huidige lichting is dat natuurlijk even anders, maar we hebben bijvoorbeeld zelf laatst twee filmpjes laten zien aan de huidige cursisten over de optopping van ons eigen kantoor. Daarin krijg je inzichten aangeboden van achter de schermen, de mensen die de ideeën hebben omgezet naar de werkelijkheid en met welke visie ze aan de slag zijn gegaan. Het is natuurlijk anders dan fysiek op locatie zijn, maar ook op deze manier geef je er een extra dimensie aan.

Welk college is je nog het meest bijgebleven?

We zaten toen in BlueCity, voormalig Tropicanagebouw aan de Maas in Rotterdam, en kregen een college van Bas van de Griendt (programmamanager #NRPCirculair) over circulariteit. Wat me daarvan is bijgebleven, is de achterliggende reden waarom de circulaire- / duuzaamheidsopgave maar zo mondjesmaat tot stand kwam in Nederland. Dat had volgens Bas heel veel te maken met onze volksaard en hoe wij georganiseerd zijn. Het gaat in Nederland heel veel om de euro’s, maar de intrinsieke motivatie blijft daarbij achter. Als je bijvoorbeeld naar Duitsland kijkt, dan is circulair of duurzaam veel logischer vanuit de historie. De Hollandse genen bepalen dus nog steeds voor een groot deel hoe we anno 2021 zaken doen. Een heel fijn inzicht.

Loop je daar nu ook tegen aan in je werk?

Jazeker. We zijn nu met ons bedrijf nauwgezet bezig om de onderscheidende waarde van transformatie ten opzichte van nieuwbouw in kaart te brengen. Dat zit vooral in duurzaamheid en circulariteit, dáár ga je het verschil maken. Wetende dat we daar in Nederland dus meer uitleg over moeten geven door het toekomstperspectief meer in het daglicht te zetten. Wat we zien is dat het verwerven van nieuwe transformatieprojecten vaak moeizaam gaat en dat komt door onbekendheid. Men is over de gehele breedte wat terughoudend, waarbij nieuwbouw meer zekerheid lijkt te geven in de business case. Maar er is nog zoveel meer dat van belang is. Die slag gaan we de komende tijd zeker maken en worden gesteund door de veranderingen in de markt.

Los daarvan zijn we momenteel met prachtige projecten bezig, waaronder het Museumhotel in Utrecht. Dat is een heel toffe ontwikkeling, waar we een monumentaal zorgcomplex in hartje Utrecht transformeren naar een boetiekhotel met 84 kamers. De samenwerking met het naastgelegen Centraal Museum maakt het extra speciaal. Hierdoor wanen de hotelgasten zich straks op bepaalde delen in een museum. Zo wordt elke kamer uniek ingericht, bijvoorbeeld geïnspireerd op een oude meester.

Heeft de NRP Academie jouw carrière een boost gegeven?

Niet in de zin van een titel of promotie, maar wel dat ik me veel meer bewust ben van de hoeveelheid spelers en stakeholders in de markt en hoe hun bedrijfsvoering is opgezet. Daarnaast heb ik ook meer inzicht opgedaan in de manieren waarop samenwerkingen kunnen ontstaan en hoe je deze vormgeeft. Dat begint met iets banaals als begrip voor elkaar opbrengen en écht luisteren; het draait immers niet alleen om stenen, het blijft voor het overgrote deel mensenwerk. Ik besef me meer hoe anderen in de wedstrijd zitten en ga eerder het gesprek aan om op hetzelfde level te komen en ga pas dan de inhoud in. In plaats van: dit is waar ik naar toe wil en help me maar om daar te komen. Daarnaast is het besef gegroeid dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen, maar dat je onorthodoxe samenwerkingen op kunt zoeken om de ingewikkelde puzzel die transformatie vaak wel is, met ieders specialisme op te lossen.

Welk advies wil je jonge professionals en organisaties meegeven?

Blijf jezelf en je bedrijf continu ontplooien. Ook al ben je net klaar met een heel nieuwe stap, zet dan toch weer de volgende. Als we ons allemaal full focus inzetten voor zaken die ons trots maken en die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven die voor ons liggen, dan ziet Nederland er morgen een stuk beter uit dan vandaag!