NRP Academie heeft na 7 leergangen inmiddels 158 alumni, stuk voor stuk professionals uit de volle breedte van de vastgoedsector. In de serie ‘Hoogvliegers’ gaan we steeds met een alumnus in gesprek om te kijken hoe het hem of haar tegenwoordig vergaat. Waar staan ze nu en wat heeft de NRP Academie hen gebracht? Deze keer is het de beurt aan Damie van Vianen. Damie is projectleider bij Aannemingsbedrijf Nico de Bont. Hij volgde de NRP Academie in 2016-2017.
Nico de Bont is al geruime tijd partner van NRP. “De NRP Academie wordt bij ons gezien als een van de meest waardevolle studies die in ons vakgebied te volgen zijn. Ik was destijds mijn POP-plan aan het schrijven en de academie sloot daar naadloos op aan.
Ik vind het belangrijk me continu te blijven ontwikkelen. Ik heb altijd een stip op de horizon als het gaat over mijn eigen ontwikkeling en doelen. Ik wilde graag meer netwerken binnen de erfgoedbranche en mijn kennis hierin verbreden. De NRP Academie is breed opgezet, van professionals bij gemeenten tot corporaties. Hierdoor kreeg ik meer kennis en inzicht in de belangen van andere partijen in de sector. In bouwteamprojecten ben ik als projectleider vaak al in de ontwerpfase van projecten betrokken. Dan ben je ook verantwoordelijk voor de planvoorbereiding. Dat vraagt om net wat andere competenties dan tijdens de uitvoering. Als aannemer ben je vaak de verbindende factor. De klant heeft de klantvraag en werkt veel met adviseurs en andere partijen samen, die binnen hun eigen vakgebied naar oplossingen/adviezen zoeken. Je merkt dan toch dat wanneer je als bouwteampartner aanhaakt, je snel die regierol hebt en al die partijen aan elkaar verbindt. Dat leren’ verbinden’, wilde ik verder ontwikkelen. Voor mijn eigen ontwikkeling én omdat verbinden en projectoverstijgend samenwerken goed aansluit bij de visie van Nico de Bont.
Ja, absoluut! Ik heb veel meer de klantvraag leren begrijpen. Cliché gezegd: ‘de vraag achter de vraag’ leren ontdekken en begrijpen. Daarnaast wilde ik beter leren presenteren en mezelf beter onder woorden kunnen brengen en plannen presenteren. Ik heb met name veel meer vertrouwen gekregen in mezelf. Ik heb gemerkt dat presenteren ook gewoon vooral inhoudt dat je vertrouwen moet hebben in je eigen kunnen.
Aan de hand van de modules Vernieuwen, Verbinden, Verduurzamen en Verdienen leer je echt ‘de andere kant van de tafel’ beter kennen. Doordat we veel in groepen samenwerkten, zit je zowel met gelijkgestemden aan tafel maar ook met mensen die anders in het leven staan of bijvoorbeeld anders naar aannemers kijken. Je raakt met elkaar in gesprek en zo leer je elkaar veel beter begrijpen. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen en dat is een technisch uitvoerbaar en financieel haalbaar project, met het maximaal haalbare resultaat zodat de opdrachtgever tevreden is. En vanzelfsprekend dat ons erfgoed behouden blijft voor de toekomst!
Elke college heeft me nieuwe inspiratie gegeven. Het college van Cees Anton de Vries over omdenken heeft me echt geholpen. Nadenken over wat een ander beweegt en het inzicht dat je het echt sámen moet doen. Qua locatie vond ik de Fietsfabriek in Ede heel inspirerend. Mede omdat ik zelf fietsfanaat ben. Van elke locatie neem je wel iets mee aan kennis of inspiratie. Of het nu gaat om zaken als inpassing, toepassing van producten of indeling van een ruimte; daar kijk ik dan als bouwkundige naar.
Ik heb nog dezelfde functie als toen ik de opleiding volgde, maar intussen heb ik mijzelf ontwikkeld tot specialist herbestemmen. Mijn taken en aanpak van projecten zijn wel gewijzigd. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb ik grotere en complexere projecten om handen waar het overstijgend en integraal samenwerken ook noodzakelijk is om tot een haalbaar project te komen.
Wat er dan als eerste in mij opkomt, is een tekst die bij ons in een vergaderruimte op kantoor hangt: 'Alleen ga je snel, samen kom je verder'. Die quote gebruik ik in projecten ook wel eens. Verder zou ik willen zeggen: geef ruimte aan inzichten en kennis van anderen. Breng ook altijd je eigen kennis en kunde in, zonder direct een tegenprestatie te willen. Want dat kenmerkt een echte teamspeler. Ten slotte: blijf vooral openstaan voor verandering!
Wil jij je ook in een jaar ontwikkelen tot deskundige op het gebied van transformatie en renovatie? In januari 2022 start de 9e leergang van NRP Academie, een co-creatie met TU Delft. Alle informatie vind je hier.