Op 14 november wordt voor de vijfde keer de jaarlijkse NRP Masterprijs uitgereikt tijdens de NRP Partnerbijeenkomst in De Meelfabriek in Leiden. Met de NRP Masterprijs krijgt aanstormend talent de kans nieuwe ideeën op het gebied van transformatie en renovatie rechtstreeks naar de markt te brengen. Ook dit jaar hebben we weer veel vernieuwende ideeën ontvangen en is de jury inmiddels tot vijf genomineerden gekomen: Ditte Gerding, Mary Lou van den Berg, Rosaly Bodewes, Sophie Geiger en Tessa Persoon.
Maar ook andere inzendingen die het niet tot een nominatie hebben gebracht zijn interessant om te delen. Zoals bijvoorbeeld het onderzoek van Dominik Lukkes (TU Delft, Architecture and the Built Environment), met de titel Amstel III - The Reuse City.
Over The Reuse City
Gegeven dat de bouw verantwoordelijk is voor ongeveer 50% van het materiaalgebruik, 40% van al het energieverbruik en 30% van het waterverbruik, is het de vraag wat we moeten doen als cement en staal niet meer voor handen zijn. De oplossing ligt bij de circulaire economie. De these gaat in op de potentie van urban mining en het gebruik van gebouwen en hun onderdelen. Hiervoor is een leegstaand kantoorgebouw in Amstel III in Amsterdam getransformeerd naar wonen. Er zijn wel additionele materialen nodig omdat het gebouw wordt uitgebreid. Voor dit ontwerp is gezocht naar de mogelijkheid om hiervoor gebruik te maken van potentiële ‘material mines’. Hiervoor is een oogstkaart gemaakt van gebouwen in de omgeving waarvan het bekend is dat ze gesloopt gaan worden, zogenaamde donorgebouwen. Hierbij is rekening gehouden met de benodigde energie om het materiaal te oogsten. Het resultaat is een hybride architectuur, met behoud van structurele elementen, hergebruikte glazen panelen van donorgebouwen en nieuwe elementen. Kern van het betoog is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en te werken aan hybride architectuur met een positieve invloed op onze omgeving en die de taal van imperfectie spreekt.
Bekijk hieronder de scriptie.