Terug naar overzicht

Inzendtermijn NRP Gulden Feniks 2020 geopend

02 december 2019

header2020

Wat zijn de beste (gebieds)transformaties en renovaties van 2019?

Vandaag gaat de tiende editie van de nationale prijs NRP Gulden Feniks van start. Met de prijs bekroont NRP voorbeeldige en inspirerende renovatie- en (gebied)transformatieprojecten. Opdrachtgevers, ontwerpers, architecten, ingenieurs, constructeurs, bouwbedrijven, adviesbureaus, toeleveranciers en andere betrokken bedrijven uit de bouwsector zijn tot 28 februari 2020 weer uitgenodigd om hun beste werk van 2019 op het gebied van transformatie, gebiedstransformatie en renovatie in te zenden. Ook is het mogelijk om een project voor te dragen. Met de NRP Gulden Feniks wil NRP besef versterken dat het van groot belang is om bezig te zijn met de bestaande gebouwde omgeving. Vanuit de gedachte dat er al meer vastgoed staat dan er ooit nog bijgebouwd gaat worden, is het ook het bestaande vastgoed dat een cruciale rol speelt in onder andere de vraag naar ruimte, de energietransitie en een circulaire economie.

Inspirerend, innovatief en duurzaam

Net als ieder jaar zoekt NRP naar projecten die inspirerend, uniek, innovatief en duurzaam zijn. Wie met een dergelijk project wil meedingen naar de prijs kan hiervoor een inzending doen in de categorieën renovatie, transformatie of gebiedstransformatie. Een vakjury beoordeelt alle inzendingen en kan voor elk van deze categorieën een winnaar aanwijzen. Hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder - al dan niet tijdelijk - project, dat een voorbeeldfunctie vervult. De procedure en de voorwaarden zijn beschreven in het reglement op de website van de NRP Gulden Feniks.

Beoordeling door een vakjury

Juryvoorzitter Geurt van Randeraat: “Uit alle ingediende projecten selecteren wij, aan de hand van een aantal criteria, maximaal tien projecten. Zo bekijken we onder meer of een project een aanmerkelijke bijdrage levert aan de verduurzaming, of het maatschappelijk en economische toegevoegde waarde heeft en welke innovatieve oplossingen er zijn gebruikt. Ook zien we graag projecten waarbij circulariteit een grote rol speelt. Vervolgens zullen wij de geselecteerde projecten bezoeken en voeren we ook gesprekken met de inzenders. Tenslotte wijzen we maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en een wildcard. De winnaars maken we bekend op 25 juni 2020.”

Juryleden

De jury, die de inzendingen beoordeelt, bestaat uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huivesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer), Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT). Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).