Een goed begin van 2023: onlangs is Jennifer Maier, architect bij AG NOVA, toegetreden tot het bestuur van NRP. Zij is geen onbekende bij onze organisatie. Ze is ruim tien jaar lid en was in het verleden betrokken bij de organisatie van diverse programma’s. Wat voor ambities heeft Jennifer als nieuw bestuurslid?
Momenteel werkt Jennifer als architect bij AG NOVA Architecten. Het bureau ontwerpt voor de duurzaamheid van het dynamische gebouw in een dynamische omgeving. ‘Een gebouw slopen, daar moet wel een hele goede reden voor zijn,’ aldus het bureau. Een filosofie die goed past bij die van NRP. Jennifer: “Ik hou ervan om meerwaarde te geven aan een bestaand gebouw of perceel. Een van de leukste projecten vind ik het herbestemmen van erfgoed. Het is de uitdaging om de ziel van een monument te vinden en te beslissen wat je daarvan bewaart. En waarmee je deze kunt versterken, moderniseren en/of transformeren.”
Onlangs leverde AG NOVA het Klooster Monseigneur Blom in Amersfoort op. Dit klooster werd getransformeerd naar 30 zorgappartementen, met oog voor de historie én praktische behoeften van bewoners. “Zo moesten we ervoor zorgen dat er genoeg draairuimte was voor bedden, zodat alle bewoners de gang naar de kapel en het restaurant kunnen maken.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Klooster Monseigneur Blom, AG Nova
Na haar studie Architectuur aan de TU Delft werkte Jennifer op verschillende plekken. Bij een architectenbureau, maar ook bij een aannemersbedrijf gericht op renovatie, verduurzaming en transformatie. “Het was heel inzichtelijk om daar te werken, je leert zo waar verschillende disciplines behoefte aan hebben en hoe je optimaal met elkaar kunt samenwerken.” Samenwerken en ervaringen uitwisselen zijn ook nu nog een belangrijk onderdeel van Jennifers werk. “Tijdens corona zijn we De Klimaataanpakkers gestart, een netwerk om met elkaar CO2-reductie aan te wakkeren. Daarnaast zit ons bureau met verschillende partners in de Ecolutie en ben ik lid geworden van het Bouwnetwerk, voor vrouwen in de bouw.”
Ook als bestuurslid van NRP wil Jennifer mensen met elkaar verbinden: “NRP is een multi-inzetbaar kennisnetwerk. Je gaat er als partner heen om out of the box te denken en ervaringen en inspiratie uit te wisselen. Veel leden zijn immers bezig met dezelfde opgaven. Dat betekent ook dat we als NRP moeten meebewegen met relevante vraagstukken en de behoeften van leden. Niet alleen de usual suspects, maar ook zzp’ers, vrouwen, mensen vanuit de academie en de jonge makers.” Met die laatste groep heeft Jennifer door haar werk als beoordelaar van afstudeerders aan de Hogeschool Rotterdam veel contact. “Je merkt dat waar de jongere generatie in is geïnteresseerd, ze in afstuderen. Momenteel gaat dat veel over woonmogelijkheden voor starters. Dat zijn geen grote woningen, maar juist compact, flexibel, duurzaam gebouwd en met veel contact tussen bewoners.”
Thema’s waar NRP de komende periode aandacht aan kan besteden is het opslaan van energie, transformeren en de herkomst van materialen. Jennifer: “Waar iets gemaakt wordt en hoelang iets mee gaat, is van belang. Je merkt dat veel producerende bedrijven terugkeren naar Europa en dat opdrachtgevers soms de garantie willen hebben dat iets lokaal geproduceerd is, binnen de Europese regelgeving. En kunnen we straks in de toekomst ook energie gaan opslaan in monumenten?” Een andere grote kans ziet ze in de transformatie van monofuctionele (bedrijven)terreinen naar multifunctionele leefgebieden, zoals de Hoef in Amersfoort. Een onderwerp waarmee AG NOVA zich al sinds 2010 intensief mee bezig houdt. Het bureau verdiept zich momenteel in de Toekomst, in de StadsCamping©. Hierbij is de stedenbouwkundige verkaveling bepaald en de gebouwen kunnen (net als bij een camping) erop gemonteerd en gedemonteerd worden.
Parc Clichy-Batignolles in Parijs (2014)
Ook in het buitenland wordt volop geëxperimenteerd met het menselijk(er) maken van industriële gebouwen. Jennifer: “Denk bijvoorbeeld aan het Mies van der Rohe Business Park in Krefeld. Onlangs bezocht ik Clichy-Batignolles. Dit gebied in Parijs werd door de stad vrijgehouden om ooit te kunnen gebruiken voor de Olympische Spelen, mocht Parijs ooit host worden. Toen dat niet gebeurde, is het gebied herontwikkeld. Het is nu een wijk met een hoge bewonersdichtheid, maar waar groen en sport ook een grote rol speelt. Het voelt er open en luchtig. Dat maakt het een aantrekkelijke plek voor bewoners, maar ook voor andere Parijzenaren.”
Zijn er ook Nederlandse projecten om in de gaten te houden? “Dan denk ik aan het Werkspoor in Amersfoort, dat nu ontwikkeld wordt en voor de helft af is. De Merwedekanaalzone in Utrecht, en ook de verouderde industriële gebieden bij dorpen en steden rondom de inlandse waterwegen van Rotterdam. En natuurlijk naar gemeenten die experimenteren met restkavels en tiny houses, en zo een kickstarter geven voor meer woningen.”