Terug naar overzicht

Mei Architects transformeert monumentaal zwembad tot woningen

07 juli 2017
Mei Architects transformeert monumentaal zwembad tot woningen

Wonen in een zwembad

Het Spaardersbad dankt haar naam aan de inwoners van Gouda die in de crisistijd rond 1933 geld bij elkaar spaarden om een overdekt zwembad te kunnen realiseren. Het gebouw staat sinds 1990 op de gemeentelijke monumentenlijst. Het heeft hoge gebruikshistorische waarde als Gouda’s eerste overdekte zwembad waar vrijwel de gehele Goudse bevolking heeft leren zwemmen. Bovendien is het een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad. Mei architects and planners, partner van NRP, heeft samen met WHD een plan ontwikkeld om dit bijzondere gebouw te behouden en te transformeren tot woongebouw met 6 unieke woningen rondom het oorspronkelijke zwembad. Het zwembassin blijft hierbij behouden als gemeenschappelijke tuin. De gemetselde buitengevel blijft ook intact. Wijzigingen in deze gevel blijven tot een minimum beperkt, zoals het toevoegen van enkele uitzichtramen. In de symmetrie van het gebouw komt een nieuwe hoofdentree om de woningen centraal vanuit het hart van het gebouw toegankelijk te maken.

Om licht en lucht naar binnen te halen wordt het dak boven het zwembassin open gemaakt. De oorspronkelijke stalen dakconstructie komt daarbij weer in het zicht. De constructie loopt door in de woningen en blijft ook daar zichtbaar, waardoor de bijzondere gebouwgeschiedenis ook in het interieur voelbaar is.

De woningen worden ontsloten vanaf bruggen die ter hoogte van de eerste verdieping boven het zwembassin lopen. Op dit niveau krijgen de woningen ook een privé veranda met zicht op de binnentuin. Op de eerste verdieping bevinden zich de woonvertrekken. ­­­­­De slaapvertrekken bevinden zich een niveau lager. In de origineel betegelde wanden van het zwembad worden hiervoor slechts kleine daglichtopeningen gemaakt. Aan de buitengevel zijn de aanwezige daglichtopeningen groot genoeg en hier krijgt ook elke woning een privétuin. Op de plaats van de oorspronkelijke karakteristieke schoorsteen wordt een nieuwe glazen liftschacht geplaatst. Op deze liftschacht komt een kunsttoepassing die verwijst naar de oorspronkelijke vorm en hoogte van de schoorsteen.

Het oorspronkelijke ontwerp werd gemaakt door architect Wolter Bakker van het bouwbureau van ‘De Vereenigde Sportfondsenbaden’. Na de opening in 1939 behoorde het Spaardersbad al snel tot de best bezochte zwembaden van Nederland. Vanaf eind jaren 60 nam het bezoekersaantal af door de realisatie van openluchtbaden in de regio. Vanwege de verslechterde financiële situatie werd het bad in 1972 door de gemeente Gouda overgenomen. Bij een eerste renovatie werden de kleedhokjes verplaatst naar het souterrain. Twintig jaar later werd er nogmaals grondig gerenoveerd. Bij deze renovatie wordt de hoge badrand afgebroken en worden de trappen naar het souterrain verplaatst. Met de komst van het nieuwe Groenhovenbad werd het Spaardersbad in 2013 gesloten.

Voor verkoopinformatie: www.woneninhetspaardersbad.nl

screen_shot_2017_07_07_at_09_59_47.png

screen_shot_2017_07_07_at_09_59_59.png