Terug naar overzicht

Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest winnaars NRP Gulden Feniks 2019

26 juni 2019
Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest winnaars NRP Gulden Feniks 2019

Op 25 juni 2019 maakte juryvoorzitter Geurt van Randeraat de winnaars bekend van de NRP Gulden Feniks 2019. Tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, die plaatsvond in de Caballero Fabriek in Den Haag, werden de prijzen uitgereikt aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen van drie winnaars: de LocHal in Tilburg, de Stationsrenovatie Metro Oostlijn in Amsterdam en, als wildcard, de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Hiernaast werden drie projecten genomineerd: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam.
De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door NRP Platform voor transformatie en renovatie aan de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De 79 projecten die voor de editie 2019 werden ingediend tonen de unieke mogelijkheden en grote diversiteit aan bestemmingen die bestaand vastgoed te bieden heeft.


Bekijk hier de video van de uitreiking van NRP Gulden Feniks 2019.

Winnaars categorie S: LocHal Tilburg

LocHal Tilburg

'De LocHal is in haar korte bestaan nu al een internationaal voorbeeld voor nieuwe stedelijke publieke programma’s, waarbij samenkomst, leren, werken, cultuur en verblijven samensmelten tot nieuwe stedelijke plekken’, zo prijst de jury het project in haar rapport. De gemeente Tilburg, initiatiefnemer van dit project, werkte samen met vele partijen: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse, Donkergroen, Mecanoo architecten, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Chiron Development, Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs, Arup, Binx Smartility, VDNDP bouwingenieurs, F. Wiggers, ABT Wassenaar, SOM= en Linneman bouw en advies. De doeken zijn gemaakt door Textiel Museum Tilburg, Seilemaaker Theatex, Gerriets Gmbh en Levtec; de glazen zaal door Zaanen Spanjers Architecten en Octatube.

Stationsrenovatie Metro Oostlijn, Amsterdam

In Amsterdam is gedurende tien jaar consistent gewerkt aan de renovatie van de verloederde metrostations langs de Oostlijn. 'Op basis van een goede analyse zijn heldere principes tot een concept ontwikkeld, en consistent, zichtbaar en voelbaar toegepast. Dit resulteert in een project dat getuigt van zowel groot vakmanschap als bescheiden grandeur. Hechte samenwerking tussen architect en aannemer heeft geresulteerd in een herkenbare metrolijn met een eigen identiteit, die het sterk gestegen aantal reizigers op een prettige manier aankan.' Bij dit project waren Metro en Tram Amsterdam, Group A, Fabrique, Hegeman+, De Groot Installatiegroep, BeersNielsen en Atelier René Knip betrokken.

Winnaars Wildcard, Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk, Uitgeest

Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk, Uitgeest

Als extra prijs werd een wildcard uitgereikt voor de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk, Uitgeest: 'De jury is onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. De architect is er in geslaagd een nieuwe typologie van de vogeluitkijkpost te maken binnen karakteristieke forten.’ Betrokken partijen waren BureauVanEig, Landschap Noord-Holland, De Mannen van Staal en De Ingenieursgroep.

Nominaties

De projecten die genomineerd waren maar helaas niet in de prijzen vielen, zijn: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam.

Jury

De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huivesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer) en Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT).
Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

Digitaal Magazine NRP Gulden Feniks

Het volledige juryrapport is te lezen in het digitale magazine.
Alle 79 inzendingen zijn hier te bekijken.