Terug naar overzicht

Energy Challenge: Paleis Soestdijk energiepositief

18 juli 2018
Energy Challenge: Paleis Soestdijk energiepositief

Drie teams hebben zich tijdens de Energy Challenge van Unica Energy Solutions in Baarn gebogen over de vraag hoe paleis Soestdijk energiepositief te maken is. Met elkaar werd buiten de gebaande paden gedacht om een iconisch en complex object te verduurzamen met zowel bestaande als nieuwe mogelijkheden. Resultaat: het kàn!

De oplossing voor paleis Soestdijk ligt in de combinatie van circulariteit, energie en innovaties waarbij het markante aanzicht van paleis Soestdijk als Rijksmonument niet mag veranderen. De ideeën zijn gebundeld tot een integraal plan om het paleis energiepositief te maken. De resultaten worden door de eigenaar NRP Partner MeyerBergman Erfgoed Groep, met het concept 'Made by Holland', meegenomen in de renovatie en herontwikkeling van het paleis.

De complexiteit van de verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt meer en meer om creatieve en integrale oplossingen. Dit vraagt om andere kennis en competenties om met verschillende disciplines samen te werken om zo de energietransitie te versnellen. Unica Energy Solutions biedt via deze Energy Challenge de mogelijkheid om deze competenties te ontwikkelen èn direct impact te maken voor een uitdagend, maatschappelijk relevant project.

De Energy Challenge geeft in zeer korte tijd nieuwe inzichten in de mogelijkheden van creatieve duurzame oplossingen en innovaties in relatie tot de energietransitie. Studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht hebben een film gemaakt van de Energy Challenge op paleis Soestdijk, als onderdeel van hun opleiding.