Het realiseren van betaalbare verduurzaming van de bestaande bouw is op dit moment de grootste opgave op de Nederlandse woningmarkt. Daarom is NRP ook verheugd te melden dat WoonFriesland onlangs is toegetreden tot het partnernetwerk van NRP. WoonFriesland is een sociaal verhuurbedrijf dat in Friesland ongeveer 20.000 goede en betaalbare woningen en overige eenheden verhuurt, verspreid over 17 gemeenten, en daarmee 18% van de provinciale huurmarkt vertegenwoordigt. WoonFriesland voegt innovatie, daadkracht en een portie Friese nuchterheid toe aan het netwerk.
Directeur-bestuurder van WoonFriesland Sigrid Hoekstra: "De opgave zit in het bestaande bezit en om deze opgave te realiseren is het belangrijk om steeds in de markt te kijken naar innovaties, kennis uit te wisselen en ook gewoon samen doen. Daarom hebben we ons aangesloten bij NRP."
Kenmerkend voor WoonFriesland en directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra is de bevlogen maar toch down-to-earth houding. "Het is mijn droom om simpele, betaalbare, duurzame, sociale huurwoningen te creëren voor onze huurders", vertelt ze. "Bij veel woningcorporaties wordt veel gepraat over verduurzaming, maar nog onvoldoende nagedacht over de betaalbaarheid en het gebruikersgemak daarvan. Een groot gedeelte van onze huurders heeft moeite om hun woonlasten te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed met eventuele nieuwe technieken kunnen omgaan.
Verduurzaming is geen doel op zich, het gaat om betaalbare verduurzaming. Zodat mensen met een inkomen van 20.000 euro per jaar ook nog hun huur kunnen betalen. Gebruikersgemak en betaalbaarheid staan bij ons voorop."
”Onze aanpak gaat verder dan alleen isoleren. Wonen is emotie, mensen willen ook een goed toilet en een goede keuken. Daarom gaan modernisering en verduurzaming bij ons hand in hand. We kijken daarbij ook naar innovaties buiten de bouw, want verduurzaming gaat om het koppelen van slimme oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan behang dat verwarmd wordt of spiegels die warmte afgeven. Hoe kun je die op zo’n manier blijven koppelen dat bewoners het blijven snappen.”
Het bewijs van het niet alleen maar praten, maar gewoon doen zie je ook terug in Dreamhûs. Dit experiment is een samenwerking tussen WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, The Green Village en De Bewonersraad Friesland. In het voorjaar van 2019 komen op locatie van The Green Village, op de campus van TU Delft, drie exact nagebouwde huurwoningen van WoonFriesland te staan met verschillende energielabels, één met label F, één met label D en één met label B. Onderzoekers, studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken en te testen. Vernieuwers die buiten de gebaande paden durven te denken en doen. Zo maken alle betrokken partijen de droom waar om een slimme en rendabele versnelling te geven aan de verduurzaming van de bestaande sociale huurwoningen in Nederland.
Sigrid: "Dreamhûs is een mooie manier van werkenderwijs leren en lerenderwijs werken. Als iets slaagt, kun je het doorzetten. Als iets niet werkt, kun je er vroegtijdig mee stoppen. Zo houd je faalkosten in de klauwen."
We roepen ook NRP Partners op die vernieuwende oplossingen hebben die betaalbaar, simpel en opschaalbaar zijn, om mee te doen. Partijen die net als wij ook intrinsiek gemotiveerd zijn en hart voor betaalbare verduurzaming hebben.
Aanmelden kan via de website https://www.dreamhus.nl/.