Terug naar overzicht

NRP DUMO: symposium over verduurzaming van monumenten

16 april 2018
NRP DUMO: symposium over verduurzaming van monumenten

Redenen voor het verduurzamen van monumenten zijn divers. Al was het maar om te voldoen aan de wereldwijde klimaatdoelstelling. Voor nieuwbouwprojecten bestaan standaardmaatregelen en -toepassingen zoals zonnepanelen en isolatie. Niet altijd zijn deze geschikt voor de bestaande bouw, en zeker voor monumenten. Toch is het ook van belang om voor deze panden naar mogelijkheden te zoeken: veel Nederlandse historische binnensteden bestaan immers voor een groot deel uit monumenten!

Ook voor eigenaren en gebruikers van monumenten is ‘verduurzaming’ van belang. Monumenten zijn niet ontworpen voor onze huidige eisen en woonwensen, maar zitten vaak verrassend goed doordacht in elkaar. Het niet optimaal gebruiken van de potenties van deze bijzondere gebouwen kan leiden tot een laag comfort en hoge energierekening. Vanwege hun cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden hebben monumenten een andere aanpak nodig dan andere bestaande gebouwen. ‘Ieder monumentaal pand is uniek, en dat vraagt om maatwerk. Je moet per pand kijken waar de mogelijkheden tot verduurzaming liggen, terwijl de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden behouden blijven’, volgens Birgit Dulski, afsluitende keynote tijdens het minisymposium.

De bijeenkomst heeft als doel om aan de hand van twee praktijkvoorbeelden stil te staan bij de ‘lessons learned’. De cases waren onderdeel van het pilotproject ‘verduurzaming van monumenten’, uitgevoerd in opdracht van het ministerie OCW en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Enerzijds betreft het de Westergasfabriek in Amsterdam en anderzijds het kantoor Jongerius behorende bij het Complex Jongerius te Utrecht.

  • Welke aanpak vergt het verduurzamen van monumenten?
  • Welke ervaringen zijn er in de praktijk opgedaan met het verduurzamen van monumenten?
  • Hoe worden de verduurzamende maatregelen gemonitord/beoordeeld op beoogd effect?
  • Welke aanbevelingen voor de toekomst kunnen er gedaan worden om de verduurzaming van monumenten te stimuleren en te verbeteren?

AANMELDEN

Deze bijeenkomst bijwonen? Klik hier om aan te melden. De bijeenkomst is gratis voor bedrijven aangesloten als partner bij NRP.

SPREKERS

Mevrouw B. (Bridgit) Dulsky, Senior researcher, Neyenrode Business Universiteit
Ir. Birgit Dulski is geboren en getogen in Berlijn. Zij heeft architectuur en stedenbouw gestudeerd aan de Universität Kaiserslautern, de TU Hamburg-Harburg en de TU Delft, waar ze in 1995 haar diploma behaalde. Sindsdien is zij zeer betrokken bij prominente duurzaamheidsprojecten in Nederland en de Europese Unie. Zij heeft gewerkt op meerdere schaalniveau’s en was actief betrokken vanaf de initiatieffase tot en met de uitvoeringsfase. Ook is zij actief in de ontwikkeling van het vakgebied duurzaam bouwen door publicaties in gerenommeerde vaktijdschriften. Zij is sinds april 2008 in dienst bij het Center for Entrepeneurship and Stewardship van de Nyenrode Business Universiteit als senior researcher sustainable building en combineert deze aanstelling met een baan als senior consultant bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Bij het NIBE was zij onder meer nauw betrokken bij het onderzoek Duurzame Monumentenzorg, dat in opdracht van Rijksgebouwendienst, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en SBR werd uitgevoerd. Sindsdien begeleidt zij zowel bij NIBE als ook bij Nyenrode verschillende projecten, initiatieven en onderzoeken rondom de verduurzaming van historische en/of beeldbepalende gebouwen. Daarnaast is zij betrokken bij overige onderzoeksprojecten en bij prijsvragen waar duurzaamheid een prominente rol speelt. Eerder werkte Birgit bij het Milieukundig Onderzoek- en OntwerpBureau BOOM-Maastricht.

Heer I. (Ingo) Ruijterman, Bouwcoördinator, Westergasfabriek
Ingo Ruijterman is een creatieve, open en pragmatische bouwcoördinator, met een focus op duurzaamheid. Ruim 10 jaar werkt Ingo bij de Westergasfabriek in Amsterdam. De eerste jaren was hij verantwoordelijk voor de productie van evenementen. Later specialiseerde hij zich in het onderhoud en beheer van de historische fabrieksgebouwen. Het renoveren en verduurzamen van de gebouwen, zoals de Gashouder en de Zuiveringshal, staan centraal in zijn werkzaamheden. Een ingewikkelde klus vanwege de monumentale status van het industriële erfgoed. Voor Ingo bij de Westergasfabriek aan de slag ging was hij werkzaam als facility manager bij Toneelschuur in Haarlem. Haarlem is de stad waar hij woont met zijn twee kinderen, in een zelf gerenoveerd en gemeentelijk monument.

Heer R. (Roel) Lichtenberg, Eigenaar, Blauw architecten
Roel Lichtenberg (21-04-1973) is partner en architect bij BLAUW architecten. Na werkzaam te zijn geweest bij Jan Bakers architecten in Utrecht en FARO architecten in Lisserbroek heeft hij samen met Carin ter Beek in 2008 BLAUW architecten opgericht. Plezier in het werk en een goed gevoel voor realisme brengen hen samen. BLAUW architecten richt zich op verschillende opdrachten; van landschappelijke en stedenbouwkundige studies tot woningbouw en restauraties van monumenten.