Terug naar overzicht

NRP gaat voor circulair en feliciteert winnaars NRP Gulden Feniks!

11 juli 2017
NRP gaat voor circulair en feliciteert winnaars NRP Gulden Feniks!

Voor de partnerbijeenkomst trof het netwerk van NRP elkaar in de getransformeerde DeFabrique in Utrecht. De locatie onderstreepte de missie en het beleid van NRP, het vastgoed van de toekomst staat er al. De partnerbijeenkomst stond in het teken van circulair renoveren en transformeren en werd bekroond met de feestelijke uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2017.

NRP gaat voor circulair renoveren en transformeren

Na een hartelijk welkom aan alle partners ging bestuursvoorzitter Frank Bijdendijk in op de ontwikkelingen van het NRP. Zo is het professionele netwerk tot voorbij de 100 partners gegroeid en is NRP FORUM onder leiding van programmamanager Rutger Oolbekkink uitgegroeid tot een volwassen netwerk voor vastgoedprofessionals. Maar Frank Bijdendijk benoemde vooral dat NRP vol gaat inzetten op circulair renoveren en transformeren. ‘Circulair renoveren en transformeren is een belangrijk nieuw terrein en past 1 op 1 bij de ambitie van NRP; Het bevorderen van duurzaam hergebruik van de gebouwde omgeving. Hergebruik is eigenlijk al circulair. Het gaat erom dat je waarde behoud en creëert.’ Sprak Frank Bijdendijk.

‘Circulariteit past 1 op 1 bij de ambitie van NRP’

Jan Rotmans

En wie kan er beter over de overstap naar een circulaire vastgoedsector spreken dan hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans? Als keynote spreker was prof. Jan Rotmans uitgenodigd een presentatie te geven over de uitdagingen en verantwoordelijkheid van de renovatie- en transformatiesector bij het toepassen van circulaire principes. Dat juist in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire vastgoedwereld enorme kansen liggen voor het hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving, behoefde geen uitleg meer. Jan Rotmans werkt zelf aan verschillende duurzame icoonprojecten. Speerpunten daarbij zijn duurzame energie, duurzame gebiedsontwikkeling en een duurzame gebouwde omgeving. De komst van Jan Rotmans sluit dan ook fantastisch aan bij de toekomstvisie van NRP.

Bas van de Griendt

Bas van de Griendt is als manager MVO en duurzaam ontwikkelen bij BPD verantwoordelijk voor de duurzaamheidsagenda, strategie en beleid. In zijn presentatie ging Bas van de Griendt in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij onderstreepte hij het belang om te beginnen met circulair ondernemen. “Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten.’’ Maar wat is dat precies, Circulair te renoveren en te transformeren? Van de Griedt ziet voor NRP een rol weggelegd om de koplopers te faciliteren waarna vervolgens het ‘peleton’ in beweging kan komen. ‘Milieubelangen en duurzaamheid bij vastgoed- en gebiedsontwikkeling concreet en praktisch hanteerbaar maken, dat is de grote uitdaging.’ Aldus Van de Griendt.

DeFabrique

Een goede rondleiding door een prachtig voorbeeld van wat transformatie vermag kan natuurlijk niet uitblijven als je bij DeFabrique bent. Siebren Ophof en eigenaar Allart van Eik verzorgen de rondleiding door het voormalige industriële complex en deze is kortweg inspirerend. De meerwaarde van hergebruik van bestaand vastgoed is overal voelbaar. Alleen door gebouwen te transformeren kun je zo’n karakteristieke en innovatieve evenementenlocatie creëren.

‘DeFabrique bewijst de kracht van transformatie’

Wat nu DeFabrique is, werd in 1921 gebouwd als lijnolie- en mengvoederfabriek. In 1962 werd de productie van olie stopgezet en legde de fabriek zich volledig toe op de productie van mengvoer. Voor de opslag van granen werd een hoge silo gebouwd – nu bekend als Silo36 – die het complex nog altijd domineert.

Midden jaren negentig werd de productie naar Deventer verplaatst en verloor de fabriek, waar ooit 300 mensen werkten, haar functie. Na vijf jaar leegstand ontfermden Jan van Eck en zijn vrouw zich over de fabriek en richtten het in als evenementencomplex onder de naam ‘DeFabrique’. Uitgangspunt was het behouden van het historische en industriële karakter van de locatie. Hoe dat gelukt is werd duidelijk tijdens de rondleiding. Elke ruimte is nauwkeurig gerestaureerd waardoor het verhaal van de plek behouden is gebleven.

NRP Academie

Het samenzijn van zoveel partners is de uitgelezen mogelijkheid om de NRP Academie onder de aandacht te brengen. Zeker omdat de NRP Academie op 1 juli haar 4e leergang afsloot en 17 cursisten mocht feliciteren met hun certificaat. Onder leiding van Hans de Jonge en programmamanager Erna van Holland werden partners verzocht niet langer te twijfelen maar cursisten te sturen nu er nog plek is. Op 29 augustus gaat de vijfde jaargang van de NRP Academie van start!

‘Schrijf je nu nog in, op 29 augustus gaat de vijfde jaargang van de NRP Academie van start!’

Prijsuitreiking NRP Gulden Feniks 2017 Onmiskenbaar stond de dag ook in het teken van de prijsuitreiking van de NRP Gulden Feniks 2017, dé Oscars van de renovatie en transformatiesector. In afwachting op de prijsuitreiking namen de inzenders van de genomineerde projecten met lichte spanning zitting in de zaal.

Aftredend juryvoorzitter Karin Laglas sprak namens de volledige jury haar waardering uit voor alle ingezonden projecten, die opnieuw van een ontzettend hoog niveau waren. Ondanks dat de échte vernieuwing misschien ontbrak, kon de jury niet anders concluderen dat ook afgelopen jaar weer vele tientallen prachtige renovaties en transformaties zijn uitgevoerd. ‘Een collectieve verbetering van de gebouwde omgeving.’ Het bleek dan ook niet makkelijk om tussen de uitmuntende projecten de absolute winnaars te kiezen. Het hoge aantal van 11 nominaties gaf al aan dat veel projecten in aanmerking kwamen voor de overwinning.

Gebiedstransformatie De jury koos unaniem voor Nijmegen omarmt de Waal als winnaar in de categorie Gebiedstransformatie. Juryvoorzitter Laglas: ‘De maatschappelijke impact van Nijmegen omarmt de Waal is enorm. Er is op een goede manier van de nood – ruimte geven aan de rivier – een deugd gemaakt. Andere gemeentes kunnen een voorbeeld nemen aan wat er in Nijmegen tot stand is gebracht. De andere genomineerde in deze categorie was het CHV Terrein (Veghel).

Transformatie

In de categorie Transformatie was de A’DAM Toren de onbetwiste winnaar. De voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord werd getransformeerd tot toegankelijk en dynamisch icoon van Amsterdam. “Een stralend baken aan het IJ”, vindt de jury. De jury vindt ook unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw met uitstraling op de omgeving. B.Amsterdam (Amsterdam), W Hotel Bank (Amsterdam) en Lumière Cinema (Maastricht) waren de overige genomineerde projecten voor Transformatie.

Amsterdam en Nijmegen grote winnaars NRP Gulden Feniks 2017!

Renovatie De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen werd gekroond tot beste renovatieproject. “De renovatie van Tandheelkunde is buitengewoon knap en straalt echt vakmanschap uit. De brutalistische betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie prachtig hebben aangevuld.” De andere genomineerde projecten in de categorie Renovatie waren Flat met Toekomst (Utrecht), Alliantie HQ (Hilversum) en de renovatie van Het Breed (Amsterdam).

Low Budget High Impact Voor de derde keer in de geschiedenis van de NRP Gulden Feniks werd er een winnaar gekozen in de extra categorie Low Budget High Impact. Ru Paré Community in Amsterdam werd door de jury met veel plezier aangewezen als enige genomineerde en dus winnaar in deze categorie. Met een bescheiden budget van € 600.000 werd een voormalig schoolgebouw getransformeerd tot dynamisch en sociaal hart van Sloterdijk. “Als je maar heel weinig middelen hebt, kom je misschien wel tot betere resultaten”, zo stelt de jury. “De Ru Paré Community is hiervan een klinkend voorbeeld. Alle architecten zouden een voorbeeld mogen nemen aan wat BETA office for Architecture en strateeg elisabethboersma PLANB hier tot stand heeft gebracht”, betoogt de jury.

Onder luid applaus en onder genot van een glas prosecco namen alle winnaars de prijzen in ontvangst. ‘Het is een hele eer om een NRP Gulden Feniks te winnen en het is een bevestiging dat je goed werkt hebt geleverd. Die waardering is enorm stimulerend.’ aldus een van de winnaars.

NRP Magazine Na de prijsuitreiking en de felicitaties aan de winnaars werd het NRP jaarmagazine met daarin niet alleen de winnaars, nominaties en inzendingen maar ook analyses, interviews en interessante artikelen uitgegeven aan alle aanwezigen.

Bevestiging, bekroning en uitdaging Een feestelijke borrel waarin iedereen elkaar nog even trof en handen werden geschud met de trotse winnaars vormde een passend slot van de bijeenkomst die zowel een bevestiging, een bekroning áls een uitdaging in zich droeg. Circulair renoveren en transformeren is de toekomst. Een toekomst waar NRP zich als groeiend netwerk in ieder geval met overtuiging voor inzet.

A collection of great CSS tools and resources can be found at html-css-js.com: code beautifier, cheat sheet, style generators, useful links etc.

72a919b6_e9e1_4cfa_81a5_8418c157da29_thumbnail.jpg