Terug naar overzicht

NRP geeft 5 exemplaren weg van het boek ‘Lessen in Circulariteit’

30 september 2021
NRP geeft 5 exemplaren weg van het boek ‘Lessen in Circulariteit’

Op 10 september 2021 lanceerde de Architekten Cie. het boek "Lessen in Circulariteit" in het circulaire paviljoen "Circl" op de Zuidas in Amsterdam. De avond werd ingeleid door Marten de Jong, partner bij de Architekten Cie. Marten de Jong: “Het boek bevat de lessen die we in eerste instantie geleerd hebben in eigen projecten. Met uitzonderlijke circulaire ambitie en soms met uitzonderlijk circulair resultaat. Een resultaat is het enige dat duurzaam kan zijn. Resultaat als in een opgeleverd bruikbaar gebouw of resultaat als een betaalbare, schaalbare woning in de stad. Of rendement op een investering. Het gaat om de schakels in die keten die het circulaire resultaat moeten behalen. Duurzaamheid is niet een tekening of een idee. Het is een resultaat van alle inspanningen in de keten.”

“Rijker, uitdagender en veel leuker”, dat is hoe Hans tegen circulaire projecten aankijkt. “Je moet echt even wennen aan het anders denken en kijken maar dan kom je tot resultaten die je bij conventionele projecten nooit had kunnen bedenken. Het is ook de truc dat je echt kan besluiten dat een gebruikte pui mooi is, dan zie je er op een gegeven moment de schoonheid van in. Zoals met de gebruikte treinramen in de fietsenstalling vlakbij het station in Eindhoven. Een beetje ‘in your face’ maar het leuke is dat deze ramen zo herkenbaar zijn. Ramen geven ontzettend veel karakter aan het gebouw. Daar zit voor mij de lol en het omdenken dat je als architect doet. Het boek staat vol met dit soort concrete voorbeelden.

Systeemverandering

Eén van de rode draden in het boek is dat er een systeemverandering moet komen. “Alle deelnemers in een bouwproject, en dat zijn er veel, zullen allemaal op een iets andere manier moeten gaan denken. Bij elkaar moet het hele systeem van een gebouw neerzetten veranderen. Dat maakt circulaire projecten in mijn beleving ingewikkeld. Het is best te doen om iets te bedenken, en om die treinramen bijvoorbeeld ineens te spotten, maar om te zorgen dat iedereen omdenkt en het anders doet, dat is best een hele klus.”

Een goed verhaal

Een deel van de slagingskans van een circulair project zit ook in het vertellen van een goed verhaal. Hans: “Dat is ook het moment waarop we nu zitten met circulariteit. We zitten toch nog in het pioniersstadium. Er zijn kleine gebouwen waarin circulariteit is uitgeprobeerd, getest en geoefend. En die gebouwen moeten inspirerend zijn voor anderen om er ook mee aan de slag te gaan. Het is niet een optelsom van een receptuur die je moet uitvoeren. Nee, het is leuk. Het is positief en leidt tot iets beters. Dat is het verhaal dat je wilt vertellen.”

Een andere tip die Hans meegeeft is: “Relativeer, heb geduld. Soms kan iets circulair oplossen niet, zo is er bijvoorbeeld nog geen circulair glas. Honderd procent lukt nog niet, maar vijfentachtig procent wel.”

Cover van oude bouwtekeningen

Over het boek zegt Hans: “Dat is ook eigenlijk een circulair ding. Eigenlijk wil je het boek niet maken, dat is het beste. Maar we vonden toch dat het er moest komen, dus hebben we gerecycled papier gebruikt, niet giftige inkt en we besloten ook zo min mogelijk inkt te gebruiken door letters met outline toe te passen. De cover is gemaakt van bouwtekeningen van oude projecten. Dat leidt tot een bijzondere expressie. De 600 exemplaren zijn allemaal verschillend. Met een conventioneel boek zou je dat nooit bedenken. Dat vind ik gaaf.”

Weggeefactie

Wil je je ook laten inspireren door de lessen van de Architekten Cie. en het volgende level in circulair bouwen bereiken? NRP mag vijf exemplaren weggeven. De enige voorwaarde is dat je het boek doorgeeft binnen het NRP netwerk en er een post aan wijdt op LinkedIn met een les die je eruit hebt geleerd of een les die je zelf wilt toevoegen!

Wil je een exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mail! De eerste vijf personen die reageren, krijgen er een opgestuurd.

Boekpresentatie terugkijken