Terug naar overzicht

NRP neemt afscheid van penningmeester Roel van de Bilt: “Ik blijf in elk geval actief in de vastgoedsector, daar ligt mijn hart”

17 april 2023
NRP neemt afscheid van penningmeester Roel van de Bilt: “Ik blijf in elk geval actief in de vastgoedsector, daar ligt mijn hart”

Na bijna acht jaar penningmeesterschap bij het NRP zwaait Roel van de Bilt deze maand af. Een mijlpaal die samenvalt met zijn afscheid bij de Rabobank, waar hij 25 jaar in dienst was in verschillende functies. Roel blikt terug op zijn twee termijnen als bestuurslid bij het NRP.

2015: Toetreding tot het bestuur

“Mijn voorganger bij de Rabobank was penningmeester bij het NRP, totdat hij de bank verliet. Ik was in mijn werk al jarenlang actief in het vastgoed, dus het was logisch dat ik deze functie overnam. Vastgoed is heel tastbaar en heeft grote impact op de ruimtelijke omgeving en de maatschappij. Van oudsher is de projectontwikkeling minder ‘oudbouw’ gericht. Een aantal decennia terug was er een gigantische behoefte aan nieuw vastgoed. De afgelopen 20 jaar is dat gerealiseerd. Transformatie is eigenlijk pas begonnen met de grote kantorenleegstand in 2011. Sindsdien merk je een veranderingsslag. Eentje die bij het NRP het uitgangspunt is: behoud van het bestaande.”

2017: “Dit jaar kan weleens het echte jaar van de transformatie worden”

“Deze quote komt uit het Vastgoedjournaal waarvoor ik toentertijd werd geïnterviewd. De transformatie van kantoren naar woningen heeft sindsdien een vaste plek gekregen in het totale spectrum. Je ziet nu ook transformaties van winkels, gezondheidscentra of oude ziekenhuisterreinen. Van individueel gebouw zijn we naar hele gebiedstransformaties gegaan. Kortom: transformatie en herontwikkeling is here to stay en heeft zich genesteld in het totale spectrum. Maar ook de honger naar nieuwbouw blijft vanwege de woningtekorten nog groot. Ik hoop dat bij de nieuwbouw die nu geplaatst wordt al rekening wordt gehouden met eventuele transformatie over een paar jaar. Dus dat er nagedacht is over meervoudig ruimtegebruik en de bouwkundige opzet van een pand.”

"De complexiteit van vastgoedopgaven is groter geworden, maar de inhoudelijke kennis van de sector gelukkig ook."

2019: Groei en consolidatie

“Het NRP heeft de afgelopen jaren een forse groei meegemaakt in het aantal leden. Daarna volgde logischerwijs een consolidatieperiode. Toen het NRP begon was de aandacht voor transformatie, renovatie en duurzaamheid relatief beperkt. Met de jaren is het steeds meer onderdeel van het normale takenpakket van de projectontwikkelaar geworden. De complexiteit van vastgoedopgaven is groter geworden, maar de inhoudelijke kennis van de sector gelukkig ook. We staan nu aan het begin van de volgende periode: hoe gaan we ervoor zorgen - wetende dat de markt geprofessionaliseerd is - dat renovatie en transformatie ook bij reguliere nieuwbouwprojectontwikkelaars in het takenpakket zit? En hoe kunnen we als het NRP voor de toekomst relevant blijven?”

2023: Tijd voor nieuwe inzichten

“Op 20 april zwaai ik officieel af met mijn laatste bestuursvergadering. Dat is natuurlijk jammer, want het NRP is een leuke club. Maar het is ook goed dat er op bestuurlijk niveau nieuwe inzichten komen. Ik ben heel blij dat Bas Rutten van ABN Amro de positie gaat vervullen. Het is van belang dat de financiële sector aandacht heeft voor de bestaande omgeving en de uitdagingen die daarbij komen. Mijn collega Simone Hermans blijft namens de Rabobank lid van het NRP. Zij is betrokken bij de advisering terzake de complexere kredietverstrekking waar gespecialiseerde vastgoed- en klantkennis benodigd is en organiseert het daarnaast gehele taxatieproces.

Wat ik precies ga doen, ook in mijn werk, heb ik bewust nog even open gelaten. Ook om even af te schalen en het blikveld te verruimen. Dat kan een nieuwe bestuurlijke rol zijn, raden van commissarissen of juist het ondernemerschap. Ik blijf in elk geval actief in de vastgoedwereld: daar ligt mijn hart. En kijk uit naar de nieuwe uitdaging!”