Terug naar overzicht

NRP-partner Faay maakt duurzaamste binnenwand van Nederland

21 juni 2022
NRP-partner Faay maakt duurzaamste binnenwand van Nederland

Bijzonder nieuws van NRP-partner Faay: het familiebedrijf uit Vianen maakt de duurzaamste binnenwand van Nederland. Onlangs kwam het goede nieuws naar buiten, maar eigenlijk bestaat deze duurzame wand al zo’n 50 jaar. Mede-eigenaar en commercieel directeur Monique de Vos-Faay vertelt.

Hoelang hebben jullie aan deze meest duurzame wand gewerkt?

“Deze wand met een basis van vlas, hout en gips maken we al 50 jaar, sinds de start van het bedrijf in 1972. Dat we de wand nu de meest duurzame van Nederland mogen noemen, komt door een aantal veranderingen. We hebben nieuwe LCA’s laten maken, hebben kleine verbeteringen aangebracht in ons productieproces en bedrijfsvoering en het hele fabrieksdak vol zonnepanelen gelegd. We hebben een collega aangetrokken die zich hier fulltime mee bezig heeft gehouden. En: waar voorheen de CO2-opnamegroei van vlas niet werd meegenomen in de rekenregels, gebeurt dit nu wel. Een belangrijke erkenning voor het eerlijke verhaal met biobased producten.”

Jullie steken naar eigen zeggen veel energie in het reduceren van de milieu-impact. Waar liepen jullie tegenaan? En wat ging voorspoedig?

“Toen we begonnen met het maken van onze wand van vlas, bevonden we ons in de beginjaren van de oliecrisis. Duurzaamheid was geen hot topic. Er werd voor vlas gekozen vanwege de onuitputtelijke grondstof. De wand werd en wordt lokaal geproduceerd in West-Europa, en de fabriek staat in Nederland. En vanaf het begin wilden we een prefab product neerzetten dat ideaal is voor de eindgebruiker.

Inmiddels zijn dit soort thema’s een stuk gangbaarder. Vroeger was men gefocust op de prijs van een product, nu is men veel meer met onze leefomgeving en het klimaat bezig. We hebben nog steeds een weg te gaan naar een systeemverandering waarin het eerlijke product centraal staat, maar we zijn wél op de goede weg.”

Waren er andere best practices waar jullie gebruik van konden maken?

“We hebben eigenlijk altijd onze eigen koers gevaren, dat is typisch Faay. We hebben veel positieve reacties gekregen op onze wand, je merkt dat biobased eindelijk wordt gewaardeerd. Dat maakt wel wat los bij ons.”

Faay Duurzaamheid VP54 panelen

Is er alweer een volgend duurzaam project waar jullie mee aan de slag gaan?

“We willen een terugnameoptie doen van de wand, zodat de grondstoffen bewaard blijven. Dat betekent dat je de wanden na gebruik weer bij ons kunt inleveren, in plaats van ze weg te gooien. We zitten momenteel in de ontwerpfase en hopen hier medio 2022 mee op de markt te komen.”

Heb je nog een laatste advies voor organisaties die hun impact willen reduceren?

“Blijf geloven in je eigen product en laat je niet gek maken. En houd focus, zodat je uiteindelijk bereikt wat je voor ogen had.”