Terug naar overzicht

Ontwerpcompetitie voor tijdelijke kerk-units

25 april 2017
Ontwerpcompetitie voor tijdelijke kerk-units

BOEi organiseert een ontwerpcompetitie voor mobiele facilitaire units. Units die ingezet kunnen worden in leegstaande kerken die wachten op een nieuwe bestemming. De kerken kunnen hiermee tijdelijk worden gebruik als vergader- of evenementenlocatie of zelfs voor overnachtingen. Belangrijkste randvoorwaarde in de prijsvraag die de naam ‘Alles door de kerkdeur’ meekreeg: alle onderdelen van de units moeten door een kerkdeur passen.

Vaak kunnen kerken of grote monumenten niet tijdelijk gebruikt worden omdat er geen faciliteiten zijn, zoals toiletten, goede elektra of een keuken. Ook het verwarmen van een leegstaand gebouw is vaak kostbaar. Hierdoor wordt er van deze gebouwen minder gebruik gemaakt dan zou kunnen.

Een oplossing voor dit probleem zou een demontabele unit zijn met daarin alle basisfaciliteiten voor tijdelijk gebruik. De units dienen eenvoudig en snel in een gebouw te kunnen worden opgebouwd en aangesloten. Dat maakt het meteen ook uitdagend. De onderdelen waarmee de units worden opgebouwd moeten door een (kerk)deur passen en rekening houden met de monumentale waarden van een (kerk)gebouw. Een tijdelijke riolering graaf je bijvoorbeeld niet dwars door een zerkenvloer.

De units blijven staan totdat er een nieuwe bestemming en gebruiker voor de kerk gevonden is. Na een jaar of twee worden de units gedemonteerd en in een ander leegstaand gebouw weer opgebouwd; de geboden oplossingen moeten dus ook duurzaam zijn. De winnaar van de prijsvraag ontvangt € 2.500 en krijgt de kans om zijn prijsinzending te realiseren in een kerk van BOEi.

Aanmelden

Op de informatiepagina vinden deelnemers de randvoorwaarden waar de units aan moeten voldoen. De winnaar van de competitie maakt kans om zijn/haar winnende ontwerp te realiseren in een gebouw van BOEi. De inschrijfperiode loopt van 20 april 2017 tot 1 juni 2017.

"bijlage_ontwerpcompetitie_4791.pdf"