Terug naar overzicht

Pact voor een nieuwe bouwcultuur 

Op maandag 18 februari bracht Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een werkbezoek aan de gemeente Tilburg met wethouder Bas van der Pol en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Tijdens de afsluiting van dit werkbezoek overhandigde IMpactnetwerk Bouwcultuur de minister een pact over een nieuwe bouwcultuur: omgevingskwaliteit als bindmiddel voor een leefbare toekomst. Dit pact werd ondertekend door vijftien maatschappelijke partijen, waaronder NRP, en nog eens negen organisaties onderschreven het.

Daarnaast ontving minister Keijzer uit handen van NRP-directeur Elisabeth Boersma het boek A Love Story, een bundeling van ‘gebouwen om van te houwen’. Met deze overhandigingen deed het IMpactnetwerk een oproep aan de minister om alleen gebieden en gebouwen met een hoge ruimtelijke kwaliteit duurzaam en met andere opgaven verbonden – te realiseren. 

Lees hier het pact

Minister Mona Keijzer (Minister van VRO), Fahid Minhas (NEPROM), Elisabeth Boersma (NRP), Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool). Foto door: Vincent van den Hoogen. 

De ruimtelijke opgaven: een integrale aanpak nodig 
De komende jaren staan we voor meerdere ruimtelijke opgaven, zoals woningbouw, verduurzaming, landbouw, klimaat, natuur, energietransitie en drinkwatervoorziening. Deze gelaagde uitdagingen zijn alleen integraal op te lossen door verbinding te leggen tussen de verschillende thema’s, organisaties en expertises. Dit vraagt om samenwerking op zowel korte als lange termijn, met businesscases van lange naar korte termijn en vooral met mensen die zich met mandaat, hart en ziel inzetten voor deze opgaven. 

Goed opdrachtgeverschap en het gedeelde belang
Hoe zorg je voor goed opdrachtgeverschap tussen overheid, markt en particulieren? Dit begint met het hanteren van een breder gedeeld belang: het maatschappelijk welzijn. Succesvolle samenwerking vereist dat teams zich formeren in de context van de opgaven, dat zij zichtbaar zijn, toegankelijk blijven en voortdurend nieuwsgierig en lerend zijn. Belangrijk daarbij is een langjarige inzet. 

Tijdens de inspiratiesessie georganiseerd door IMpactnetwerk Bouwcultuur over goed opdrachtgeverschap stond de vraag centraal hoe opdrachtgevers kunnen worden aangemoedigd om samen te werken en het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het gedeelde belang: het creëren van een leefbare toekomst voor iedereen. 

Zonder de mens is een gebouw slechts een verzameling materialen

Leiderschap en innovatie
Voor een toekomstbestendige bouwcultuur is sterk leiderschap nodig. Dit betekent dat bestuurders verantwoordelijkheid durven te nemen, stappen zetten voor het bredere maatschappelijke belang en innovatie stimuleren. Minister Keijzer werd uitgenodigd en uitgedaagd deze rol actief op zich te nemen en de noodzakelijke veranderingen aan te jagen. 

Inspirerende praktijkvoorbeelden
Tijdens de bijeenkomst werd een inspirerend en tegelijkertijd confronterend verhaal gedeeld door Wilma Kempinga van Stichting Mevrouw Meijer over goed opdrachtgeverschap. De samenwerking tussen mbo-school Nimeto en architect Maarten van Kesteren werd besproken, waaruit bleek hoe een goede relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer tot hoogwaardige resultaten kan leiden. Wilma Kempinga benadrukte ook het belang van hergebruik met de boodschap ‘Beter dan Sloop’, waarbij bestaande bouw als duurzamer alternatief voor nieuwbouw werd gepresenteerd. Een boodschap die wij als NRP onderschrijven. 

Zonder de mens is een gebouw slechts een verzameling materialen
Het werkbezoek werd afgesloten met de overhandiging van het pact Omgevingskwaliteit als bindmiddel voor een leefbare toekomst aan minister Keijzer, evenals het boek A Love Story, waarin mensen schrijven over geliefde gebouwen en omgevingen. Dit onderstreepte nogmaals het belang van de menselijke beleving in de gebouwde omgeving: zonder de mens is een gebied of gebouw slechts een verzameling materialen. 

Meer over het pact en de ondertekenaars

Dank aan de vele aanwezigen die deze inspirerende bijeenkomst mogelijk maakten. Waaronder Job Roos, Willemien Bosch, Paul Gerretsen, Mariëlle Hoefsloot, Wilma Kempinga, Flip ten Cate, Fahid Minhas, Loes Oudenaarde, Ellen Masselink, Karel Loeff, Caroline Porsius, Regina Havinga, Twan van der Heijden, David van Zelm van Eldik, Conny Raijmaekers, Astrid Weij, Annelot Tijs, Leen Verbeek, Freek Ingen Housz, Eric Dil, Willemijn ter Hart-Koopal, Jip Grooten, Imme de Jong, Jos van den Hende, Arjan Nienhuis, Bas van der Pol, Jeroen de Willingen, Connie van Rossum, Mathijs van den Broek, Mark van de Velde, Bas Schout, Ivo de Jeu, Marlies van Driest, Francesco Veenstra, Renson van Tilborg, Annemieke Traag, Fieke van Leest, Dorien de Voogt, Dennis Holten en vele anderen.