Terug naar overzicht

Parkeergarage Gouda krijgt nieuw leven in Den Haag

10 maart 2017
Parkeergarage Gouda krijgt nieuw leven in Den Haag

Het plan van De Mannen van Schuim en Studio Komma om een afgedankte parkeergarage uit Gouda in de Haagse Binckhorst te zetten is de winnaar van de prijsvraag Challenge kavel 2 The Urban Lab. Het plan met de naam ZIP2516 wordt de aanjager voor de transformatie van de Haagse Binckhorst. De prijs bestaat uit een gemeentelijke bijdrage van 50.000 europ voor de verdere planontwikkeling op Kavel 2 aan de Melkwegstraat.

Het iconische gebouw maakt gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage, en heeft een slimme gevel waarmee energie wordt opgewekt. Daarbij is het ontworpen als een Lego-pakket: volledig de- en remontabel. Indien gewenst kan worden verplaatst naar een andere plek om de stedelijke economie een boost te geven.

De begane grond van het gebouw wordt ingevuld door sociaal ondernemer Happy Tosti, die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering en horeca faciliteiten gaat maken. De 1e verdieping van het gebouw is een publiek plein en terras, de Urban Playground genoemd. Op dit plein is ruimte voor events, ontmoeting en sport. De 2e en 3e verdieping van het gebouw bieden ruimte aan een incubator voor startups. World Startup Factory gaat hier, samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma draaien en daarmee de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geven. De bovenste verdieping van ZIP2516 biedt plek aan de Hermit Gin Bar, die het terras combineert met een moestuin.

In de prijsvraag werd gezocht naar een creatieve invulling van het kavel met een link naar het programma Impact Economy. Na een eerste selectie uit de inzendingen hebben de overgebleven kandidaten de plannen voor een breed publiek gepitcht. De jury heeft hierbij ZIP2516 tot winnaar uitgeroepen en spreekt over een ‘plan met ballen’ en een echte eyecatcher gericht op de toekomstige gebruikers van het gebied.

Partners in het team zijn:
World Startup Factory / Happy Tosti / Hermit Gin / VenturesOne / Get in the Ring / Erasmus Centre for Entrepeneurship / Haagse Hogeschool / Leiden University. Het team van adviseurs en bouwpartners bestaat uit: IMd Raadgevens Ingenieurs / Galjema Technisch Adviesbureau / IGG Bouweconomie / New Horizon / Schuco

binckhorst_3.jpg