Terug naar overzicht

Renovatie Kleiburgflat wint Mies van der Rohe Prijs 2017

15 mei 2017
Renovatie Kleiburgflat wint Mies van der Rohe Prijs 2017

De Mies van der Rohe Prijs 2017 gaat naar DeFlat Kleiburg in Amsterdam. Dat maakte de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe vandaag in Brussel bekend. De hoofdprijs gaat voor het eerst naar de renovatie van een bestaand gebouw.

NL Architects en XVW architectuur en opdrachtgever KondorWessels Vastgoed zijn de initiatiefnemers van het renovatieproject. DeFlat is een renovatieproject van een van de grootste flatgebouwen van Nederland. De Kleiburg, een honingraatflat met 500 woningen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer werd door Consortium DeFlat gered van de sloopkogel door er een “klusflat” van te maken. De bewoners mochten zelf hun woningen afbouwen. In 2005 ontving NL Architects de prijs voor opkomende architect van de EU Mies Award voor de BasketBar in Utrecht.

Opkomende architect

De prijs voor opkomende architect van 2017 is toegekend aan de Brusselse architectenbureaus MSA/V+ voor NAVEZ – 5 sociale woningen in de wijk die toegang verleent tot de noordkant van Brussel, een huisvestingsproject dat voldoet aan een tweeledige ambitie van de plaatselijke overheid: de stadsvernieuwing met een symbolisch gebouw bij de toegang tot de stad vertegenwoordigen en modelwoningen voor grote gezinnen aanbieden. De klant is de gemeente Schaerbeek.

Kleiburg

Kleiburg is een oorspronkelijke Bijlmerflat die door Rochedale voor 1 euro te koop werd gezet en gefaseerd is afgenomen door KondorWessels Vastgoed. Het complex werd verkocht als kluswoningen waarbij de buitenzijde door de aannemer werd opgeknapt en de binnenzijde (keuken, badkamer, toilet, verwarming, indeling, etc.) door de koper gedaan werd.

Lees hier meer over de flat Kleiburg.