Op 7 april sprak NRP-circulair programmamaker Mirjam Schmull met hoogleraar Vincent Gruis over de roadmap circulair bouwen 2030. Wat zijn de belangrijkste stappen - nu en op de lange termijn - naar de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad? De belangrijkste punten uit het webinar.
Bedenk bij iedere stap (ontwerp, techniek en samenwerking) hoe je iets circulair kunt aanpakken. Dat is een uitdaging: soms word je verliefd op een bepaald ambitieus ontwerp, maar is het materiaal voor constructie er simpelweg nog niet of kun je mensen nog niet overtuigen. Probeer daarom over je eigen werkveld heen te denken. Een demontagebedrijf en architect-ontwikkelaar kunnen bijvoorbeeld met elkaar een propositie maken met toekomstig beschikbaar materiaal.
De roadmap voor een circulaire bouweconomie is ontstaan uit het Grondstoffenakkoord in 2018 bij grondstoffenakkoord, waarbij de bouwsector als prioriteit is aangemerkt. Hoe krijgen we het basiskamp - de ontwikkelingen op korte termijn - in 2023 op orde?
Het is verleidelijk om voor circulair bouwen terug te vallen op nieuwbouw. Maar juist bestaande bouw kan het verschil maken. Dat gaat verder dan de ambitie ‘Een bestaand gebouw hergebruiken ís al circulair’.