Als vastgoedprofessional zie je de wereld om je heen snel veranderen; opgaven worden complexer en intussen heb je bij het renoveren en transformeren van bestaand vastgoed te maken met bouwkosten die de pan uit rijzen. Als er één ding duidelijk is, is het wel dat je het niet meer alleen kan. Samenwerking is belangrijker dan ooit. Daarom loopt samenwerking en verbinden ook als rode draad door de NRP Academie. Alumnus Stefanie Stulen, project manager bij Dura Vermeer Bouw Heyma, een innovatieve transformatie- en renovatiespecialist, rondde vorig jaar de NRP Academie af en onderstreept het belang van samenwerken.
Stefanie: “De hele wereld gaat steeds meer richting samenwerken. Ketensamenwerkingen komen steeds meer voor. Zo hebben wij bij Dura Vermeer bijvoorbeeld een ketensamenwerking met Ymere, Havensteder, Mooiland en Rijswijk Wonen voor het onderhoud van woningen. Woningcorporaties staan voor een grote opgave. Het energieakkoord eist immers dat alle woningen in Nederland energieneutraal zijn in 2050. In 2020 moeten alle corporatiewoning gemiddeld energielabel B halen. Dit betekent dus dat we elkaar moeten helpen om dat voor elkaar te krijgen en daarbij is goede samenwerking cruciaal. De sleutel tot een succesvolle (keten)samenwerking is elkaar te vertrouwen, open en eerlijk te zijn en een gevoel van gelijkwaardigheid te hebben. Maar het betekent ook dat je elkaars belangen snapt en er begrip voor hebt. Gelijkwaardigheid, vertrouwen en begrip vormen de basis voor een goede samenwerking. Het fijne aan de NRP Academie is dat je even uit je eigen bekende wereld wordt getrokken. Je krijgt lezingen over echt van alles. Je leert zaken vanuit een ander perspectief te zien. Andere partijen hebben andere belangen en andere prioriteiten. Als je dat snapt dan kun je meer doordachte keuzes maken.
Om goed te kunnen samenwerken moet je ook steeds jezelf, als bedrijf en medewerker, blijven ontwikkelen. Het bedrijf staat zeker open voor verbeteringen en pakt de leerpunten ook echt op. Als medewerker ben ik een nieuwsgierig persoon dat van vernieuwing houdt.
Samen met mijn collega Tomas Schütz hebben we vanuit het oog van de bewoner een bewonersreis en bouwreis opgezet voor één van onze ketenpartners. Een renovatie heeft ontzettend veel impact op het leven van de bewoner. Het is dus essentieel om precies te snappen en inzicht te krijgen in wat hij meemaakt tijdens zo’n proces. De bewonersreis gaat over de stappen die gezet worden in het voorbereidingstraject en de bouwreis gaat over de stappen tijdens en na het uitvoeren van de werkzaamheden. Naast de reis van de bewoner hebben we ook de reis van de woningcorporatie en van onszelf uitgewerkt. Deze hebben we gebundeld in de bewonersreis en de bouwreis. We hebben de bewonersreis en de bouwreis inmiddels bij verschillende samenwerkingen toegepast. Je maakt hiermee de relatie tussen de verschillende reizen goed inzichtelijk en je merkt dat dat heel prettig werkt.
De bewonersreis en bouwreis hebben we ook in onze nieuwe bewonersapp Reno verwerkt. Reno neemt bewoners op een laagdrempelige en persoonlijke manier mee in het hele renovatietraject. Aan de hand van de drie projectfases; de oriëntatiefase (voortraject), de meemaakfase (uitvoering) en de genietfase (ingebruikname), voorziet de app hen van precies die informatie die op dat moment belangrijk is. Bewoners kunnen de planning zien, hebben al hun documenten op 1 plek en kunnen gemakkelijk een afspraak of een melding maken. Ook kunnen zij persoonlijke keuzes en voorkeuren doorgeven. De tijdswinst die het ons oplevert kunnen we in het persoonlijk contact met de bewoners steken, want wij geloven dat dit persoonlijke contact onmisbaar is.
Om kennis te delen en te kunnen innoveren is verbinding binnen de interne organisatie net zo belangrijk. Daarom hebben wij een intern platform opgezet waar alle medewerkers van Dura Vermeer hun idee op kunnen plaatsen. Via het platform geven w deze innovatieve ideeën een plek. Een zogenaamd challenge team, dat bestaat uit eigen medewerkers uit verschillende werkmaatschappijen, verrijkt deze ideeën en koppelt de ideeën aan andere mensen uit de organisatie. Op deze manier brengen wij onze ideeën verder.
Verder hebben we twee keer per jaar intern een Innovation Lab in de regio Rotterdam. Op een speciale middag pakken we in kleine groepen vanuit drie verschillende werkmaatschappijen; nieuwbouw, infra en onderhoud & renovatie, thema’s op en delen we op een actieve manier kennis. De onderwerpen van die middagen zijn heel divers en hebben alles te maken met nieuwe ontwikkelingen. Om even uit je dagelijkse koker te komen, kijken we ook naar bedrijven buiten de branche. Denk aan bijvoorbeeld Siemens en Eneco. De laatste Innovation Lab sessie had als thema ‘industrialisatie’ en de volgende staat alweer op de planning.
Het blijft niet alleen bij praten. Zo worden ideeën op het gebied van circulariteit ook echt al realiteit. We reclycen bijvoorbeeld ingeleverde werkkleding en onze timmerfabriek in Hengelo haalt bestaande kozijnen uit bouwprojecten, maakt deze weer klaar voor de volgende levensfase en monteert deze in nieuwe projecten.
Aan organisaties in de bouw zou ik willen zeggen: geef ruimte aan innovaties. Ruimte om uit te proberen, te ontwikkelen, te falen en slagen en ruimte om samen te werken. Want samenwerking is niet alleen essentieel om de bouwsector innovatiever te maken of sneller te werken, het werk wordt er ook nog eens veel leuker van!