NRP heeft onlangs Strikolith mogen verwelkomen als nieuwe partner. NRP ging in gesprek met Stefan van Strien, eigenaar en managing director van Strikolith.
Kun je Strikolith kort introduceren?
Strikolith houdt zich als sinds 1971 bezig met de productie, levering en advisering van duurzame stuuk- en gevelisolatiesystemen.
Wij fungeren vaak als sparringpartner en adviseur bij uiteenlopende nieuwbouw- en renovatieprojecten en helpen met het uitwerken van het eerste idee tot aan de daadwerkelijke realisatie. Ons doel is om samen nieuwe en bestaande gebouwen, mooier en duurzamer maken. Samen creëren we een nieuwe wereld. Terecht is er veel aandacht voor duurzaamheid en energievraagstukken. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en onderscheiden ons door het leveren van duurzame afbouwoplossingen. In ons laboratorium ligt de focus op het ontwikkelen van afwerkingen, het toepassen van nieuwe technologieën in producten, verwerkbaarheid, duurzaamheid en verbruik.
Met zo’n 50 mensen werken we aan projecten in Nederland en alle landen eromheen. Zo is bijvoorbeeld al het stucwerk in het Wembley stadion van ons. Andere internationale projecten zijn de Universiteit van Dublin en de Guinness brouwerij.
Wat heeft jullie er toe aangezet om partner te worden?
De NRP partners zijn partijen waar wij in de dagelijkse praktijk ook in aanraking komen. Het is altijd goed om meer van deze partijen te leren kennen. We komen graag in contact met partijen met de juiste instelling en met hetzelfde doel, om samen te praten en te discussiëren. NRP biedt daarvoor een mooi netwerk. NRP is interessant omdat het niet alleen een netwerkclub is, maar ook een kennisclub. Er worden ook allerlei activiteiten geïnitieerd ter kennisvergroting. Dat proactieve spreekt ons aan.
Welk belang hecht Strikolith aan renovatie en transformatie?
Voor ons is het belang heel groot. Wij houden ons dagelijks bezig met verduurzaming en gezond wonen. We zitten ook steeds meer in die markt, die overigens steeds competitiever wordt. Er is meer aanbod op het gebied van gezond wonen systemen. Was er vroeger nog veel onbekendheid in de markt, momenteel is het meer algemeen goed. Positief natuurlijk, maar dat brengt tegelijkertijd ook een uitdaging met zich mee, namelijk ‘hoe onderscheid je je als organisatie’? Wij onderscheiden ons met de factor ‘mens’. Zo’n 30% van het werk is ‘product’, de rest is samenwerking. Ik durf wel te zeggen dat wij dat intensiever doen dan concurrenten.
Wat verwachten jullie van het partnerschap en hoe willen jullie het partnerschap invullen?
We willen als partner graag zelf actief zijn. We proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij bijeenkomsten. Niet alleen als toehoorder maar als actieve deelnemer of spreker.
Zijn er specifieke onderwerpen die jullie interessant vinden?
De onderwerpen circulair bouwen en renoveren, herbestemming, monumentenzorg zijn voor ons de speerpunten. Ook vinden we het interessant om op de hoogte te blijven van allerlei trends en innovaties. En deze zelf ook te delen. Wat wij zelf bijvoorbeeld zien is dat lichtgewicht materialen steeds belangrijker worden. Onze vakbroeders moeten steeds langer doorwerken en om dit aan te kunnen, is het belangrijk om de producten zo licht mogelijk te maken. Ook groeit de behoefte vanuit de markt aan snelheid en simpelheid van aanbrengen. Er zijn namelijk steeds minder vakmensen. Tenslotte zijn ook de levensduur en onderhoud en gezondheid van producten belangrijke speerpunten; schadelijke producten komen steeds minder voor.
We blijven niet alleen graag up-to-date over inhoudelijke onderwerpen, maar ook de menselijke kant van het werk is interessant, bijvoorbeeld hoe je ketensamenwerking kunt vormgeven. Het is positief om te zien dat er gaandeweg anders over bouwen wordt nagedacht en dat samenwerkingspartners eerder aan tafel uitgenodigd worden.
Hoe vroeger je betrokken wordt, hoe meer je ook kunt meedenken. In een latere fase gaat het vaak over prijs. Hierin valt wel een wereld te winnen want de traditionele manier viert nog steeds hoogtij.