Terug naar overzicht

Terugblik op de eerste sessie van de reeks Succesvol Circulair

25 oktober 2022
Terugblik op de eerste sessie van de reeks Succesvol Circulair

Op 11 oktober kwamen we bijeen voor de eerste sessie uit de reeks Succesvol Circulair. Deze middag gingen ketenpartners Ilse van Andel, Karin Dorrepaal, Barthel van Dinther en Davy Wagenmakers in gesprek met programmamanagers van NRP Circulair Hylke Faber en Mirjam Schmull. Het thema? Samenwerken. In dit artikel blikt deelnemer Marieke Venselaar terug op haar geleerde lessen.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

IMG_20221011_145837.jpg

Venselaar: "Het onderwerp was dus ketensamenwerking, maar het publiek stelde ook allerlei vragen over techniek en geldstromen in het project". Hieronder deelt ze lessen en reminders die ze meeneemt uit de bijeenkomst: 

⏳️ De korte termijn doelen, zoals isoleren en alternatieve warmtebronnen gaan prima samen met circulaire ambities. Het is voor woningcorporaties dus niet of-of, maar en-en.

🌳 Door de huidige grondstoffencrisis neemt de waarde van bestaande materialen alleen maar toe - net als ons bewustzijn hierop.

🏘 Corporaties (en al hun woningen) kun je beschouwen als supergrote grondstoffenbanken.

💰 Al die materialen zijn geld waard en kun je gewoon in je raming van het project mee nemen.

👬 Uitvraag van een circulair project richting partners gaat (uiteraard) op basis van visie en ambities.

🔧Slopers (of liever gezegd ontmantelaars) moet je in een vroeg stadium betrekken in de samenwerking.

☁️ Er groeit een wolk van circulaire (onder)aannemers die steeds circulairder willen werken. Keramiek, kranen, deuren, isolatiemateriaal en tegenwoordig zelfs glas kan hergebruikt worden - en (onder)aannemers zetten zich daar steeds meer voor in.

↗️ Geleerde lessen uit een circulair project leiden idealiter tot structurele veranderingen bij de woningcorporatie. Bijvoorbeeld: een investeringscommissie kan standaard een milieu-impact, en TCO met daarin de waarde van de instroom- en uitstroom materialen gaan vragen bij projectdocumenten.

⛓️ Om het vorige puntje te bereiken, is het heel belangrijk om de interne keten bij de woningcorporatie mee te nemen in je project. Met de interne keten bedoel ik alle afdelingen binnen de woningcorporatie.

Samenwerken is dus erg belangrijk in de praktijk van het circulair bouwen: om de hele keten in beweging te krijgen om circulair te werk te gaan en gezamenlijke doelen te bereiken.

Wil je op de hoogte blijven van de volgende sessie van Succesvol Circulair en andere NRP activiteiten? Schrijf je onderaan de pagina in voor ons nieuwsoverzicht.

IMG_20221011_164914.jpg