Terug naar overzicht

Toonaangevend Koelhuis uit de steigers

21 augustus 2017
Toonaangevend Koelhuis uit de steigers

Pal naast de Marstunnel en de nieuwe parkeergarage achter het station in Zutphen verrijst de fraai gerestaureerde gevel van Het Koelhuis. Het gebouw was voorheen onderdeel van het Reesink complex. Daarnaast is nu ook het uit 1920 stammende koelhuis uit de steigers. Een toonaangevend gebouw voor de pakhuisbuurt ‘de Noorderhaven’ in Zutphen.

Gebiedsransformatie

De Noorderhaven is een voormalig industriegebied op een steenworp van de historische binnenstad van Zutphen. Het gebied transformeert snel naar een nieuwe hippe woonwijk. Samen met het Pakhuis en de Broodfabriek geeft Het Koelhuis identiteit, historische gelaagdheid en samenhang aan deze wijk. Het gebouw ligt pal aan de opnieuw uitgegraven haven waar de wijk naar vernoemd is.

Historie

In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis even verderop, werd het pand aan de Coenensparkstraat in 2005 gesloten.

Karakter

Vijf jaar geleden kochten eigenaren Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen Het Koelhuis, nadat het maar liefst 7 jaar had leeggestaan. Het was van binnen donker en gesloten. Hun missie: het gebouw open en toegankelijk maken voor de omgeving. Zij ontwikkelden Het Koelhuis dynamisch en zorgvuldig. Doel was het karakter te allen tijde te behouden. Achter de dichtgemetselde vensters kwamen roestige stoeltjesprofielen te voorschijn. Ze werden bepalend voor de nieuwe kozijnen en materialisatie. Ook verschenen flink wat briques Falconnier: de zeshoekige, glazen bouwstenen die de Zwitserse architect Gustave Falconnier eind 19e eeuw ontwierp. Drie van de vijf verdiepingen zijn inmiddels volop in gebruik en baden in daglicht.

Markant metselwerk

Het in het oog springend metselwerk van Het Koelhuis stamt uit de architectuurperiode van de Amsterdamse School. Maanden werkten specialistische vakmensen aan de bijna 70 jaar verwaarloosde gevels. Alle voegen en het vuil van de gehele gevel werden schoongespoten. Nu de steigers weg zijn, komt het eenvoudig maar markant geprofileerde metselwerk uit de tijd van de Amsterdamse School fraai tot zijn recht.

Hotspot aan de IJssel

Het industriële Koelhuis werd in de afgelopen vijf jaar een hotspot. Dankzij de eigenaren en dankzij de unieke locatie. Het Koelhuis team met enthousiaste jonge medewerkers verzorgt de vele zakelijke bijeenkomsten en congressen op deze unieke plek en overigens ook elders in Nederland. ‘s Avonds en in de weekenden is er ruimte voor muziek en andere culturele en maatschappelijke activiteiten.

Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1, Zutphen (achter het station en aan de IJssel)

Meer informatie en activiteitenagenda: www.hetkoelhuis.nl

schermafbeelding_2017_08_23_om_09_34_25.png