Terug naar overzicht

Amstel III lijkt al tijdens de transformatie een gewilde plek te worden

14 augustus 2018
Amstel III lijkt al tijdens de transformatie een gewilde plek te worden

De transformatie van het monofunctionele (kantoren)gebeid Amstel III naar een levendige, multifunctionele wijk lijkt nu op gang gekomen. Het gebied is niet onbekend voor NRP. NRP Partners en cursisten van de NRP Academie waren er afgelopen jaren al meerdere keren te gast om mee te denken en hun kennis in te brengen om tot vernieuwende oplossingen te komen voor het gebied, waarin de leegstand hoog was en de transformatie moeizaam van de grond kwam.

Het toekomstige Hondsrugpark als stadspark
Anno 2018 overheersen nog steeds kantoren het straatbeeld maar de komende jaren gaat de ingrijpende transformatie daadwerkelijk plaatsvinden. Amstel III wordt een levendige stadswijk, uitnodigend naar de buurt en een fijne plek om te wonen en werken. Een plek waar je met je vrienden afspreekt op een terrasje of in de club. Met het bruisende Bullewijkpad en het toekomstige Hondsrugpark als stadspark. Dat is de ambitie voor Amstel III ter hoogte van het metrostation Bullewijk in Amsterdam Zuidoost. ZO!City is er om alle initiatieven en partijen aan elkaar te verbinden. Zo wordt het gebied een gewilde plek tijdens en na de transformatie van het gebied.

Meer woningen
Rondom het Bullewijkpad zijn verschillende nieuwbouwprojecten met wonen, werken en voorzieningen in ontwikkeling. Een voorbeeld daarvan is het project ‘Karsp’ van Wonam dat begin volgend jaar zal starten met de bouw. In de naastgelegen buurt aan de Hogehilweg vindt ontwikkelingsplan ‘SPOT' plaats. Tevens werken verschillende eigenaren en de gemeente samen aan de buurtvisie over het gebied aan de Hessenbergweg. Een aantal vastgoedeigenaren en de gemeente Amsterdam hebben de handen ineen geslagen om activiteiten en initiatieven op de korte termijn te laten landen in het gebied. Zo worden alle ideeën om Amstel III nog leuker te maken verkend.

Leefbaar is niet goed genoeg
“De weg naar de Ikea weten bezoekers te vinden vanaf de metro, maar de buurt kan wel wat actie en herkenningspunten gebruiken”, aldus Ebe Treffers van Wonam. Genoeg reden om te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. In opdracht van Wonam en de gemeente heeft Placemaking Plus in april een Placegame georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zijn de korte- en lange termijn ideeën voor de Hondsrugweg gepresenteerd. De deelnemers bespraken ideeën zoals het plaatsen van banken, aanleg van bijzondere tuinen en mobiele catering. “Al deze ideeën helpen uiteindelijk het gebied te transformeren van #LeefbaarNaarLiefdevol want met alleen leefbaar zijn we er nog lang niet”, stelt Peter Groenendaal van Placemaking Plus.

Van weg naar park
Daarnaast hebben een aantal in het gebied actief zijnde ontwikkelaars te weten: Wonam, Vastint, COD/Duqer, G&S Vastgoed en Certitudo, de Stichting Hondsrugpark – Freezone opgericht. Met als doel de realisatie van Hondsrugpark en tot die tijd zorgen voor een levendige Freezone met evenementen en bezienswaardigheden in de openbare ruimte en in de aanliggende gebouwen. Om de transformatie zichtbaar te maken heeft de Stichting op de hoek van het Bullewijkpad en Hondsrugweg recent het informatiecentrum ‘Hoofdkwartier Hondsrugpark’ geplaatst. Vanaf september drink je hier je kop koffie van Coffee Shots en kun je in gesprek met kwartiermaker Chiel Griffioen. Chiel gaat de omgeving alvast verrassen met evenementen op het Bullewijkpad en de - nu nog - Hondsrugweg.

Transformatie biedt kansen
In de tussentijd poppen tal van nieuwe initiatieven op. Zo is er aan de Karspeldreef 4 een kunsttentoonstelling "The Ballroom. A stage for living, loving and working" te bewonderen in de periode van 1 augustus tot 15 september. Ook partijen als WetheCity, Pop-up City, Vinger.nl, Heesterveld Creative Community zijn actief in dit deel van Amsterdam. WeTheCity en Pop-up City (in vervolg HoBu) organiseerden op 25 juli een HoBu Explore. Ze verkenden met een grote groep creatieve ondernemers de leegstaande ruimtes en ontmoeten lokale stadsmakers. In de zomer wordt de beauty salon ‘SOAK’ geopend als tijdelijk initiatief op het parkeerterrein van de ING. Tot slot is onlangs het dakterras ‘Jackie’ geopend aan de Hogehilweg 21, als een hippe, feestelijke oase tussen de monotone kantoorpanden. Naar verwachting opent in september de bijbehorende nachtclub JACK en krijgt Amstel III wéér een nieuwe impuls. Deze initiatieven vormen een mooie aanvulling op de al eerder in het Amstel III geopende zaken, zoals het populaire Oma Ietje en Brouwerij Kleiburg.

24H Zuidoost als start
Al deze ontwikkelingen – en meer - zijn op zaterdag 15 september te bewonderen tijdens een nieuwe editie van 24H Zuidoost. Tijdens het event kunnen bezoekers 24 uur lang genieten van Amsterdam Zuidoost. Bij metrostation Bullewijk op het Bullewijkpad ligt het festivalhart. Bezoekers kunnen een yoga sessie doen op het dakterras van Jackie, een bezoek brengen aan The Ballroom waar beeldende kunst, live muziek en performances samenkomen. Of meepraten over de toekomst van de Bijlmer en naar een selectie van bijzondere films bij Metro Movies kijken. Dit jaar wordt de Gaasperdammertunnel tot openluchtbioscoop omgetoverd. Het programma is hier te bekijken.

Over ZO!City
ZO!City is een samenwerking tussen vastgoedeigenaren, bedrijven, bezoekers en bewoners in het Amstel III gebied ten tijde van de transformatie. Ontwikkeligen in Amstel III zijn te volgen op de website van het gebiedsplatform ZO!City.

Eerdere artikelen over Amstel III op onze website

Van gebouw naar gebiedsgerichte aanpak - 22/06/2018

NRP Academie: alle stakeholders verbonden - 14/03/2018

Wethouder enthousiast over voorstel NRP gebiedstranformatie Amstel III - 29/11/2016

NRP Expermeeting Gebiedstransformatie Amstel III - 21/09/2016