Terug naar overzicht

Transformatie Confectiefabriek Rotterdam

07 april 2017
Transformatie Confectiefabriek Rotterdam

Mei architects and planners werkt aan de transformatie van de confectiefabriek in Rotterdam. Na de oplevering herbergt het vernieuwde pand 25 woningen.

De confectiefabriek van de gebroeders Groosjohan verhuisde in 1920 naar het statige hoekpand op de hoek van de Aleidisstraat en de Jan van Avennesstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. Nu, bijna honderd jaar later, is er weinig over van de oorspronkelijke allure van dit karakteristieke hoekpand. De verticaliteit is grotendeels verdwenen en veel karakteristieke details ontbreken.

In het transformatievoorstel van Mei wordt allereerst de buitengevel gerestaureerd. De gemetselde dakrand en de vlaggenmast boven de statige entree worden hersteld. De kozijnen en ramen krijgen weer de oorspronkelijke kleuren en de valramen worden weer voorzien van een verticale roedenverdeling.

Geveltuinen

Om de aansluiting op het openbaar gebied te verbeteren wordt de maaiveldaansluiting verzacht door toepassing van geveltuinen en komen de woningvoordeuren aan de straat. Het gat in de straatwand van de Jan van Avennestraat ter plaatse van de steeg wordt opgevuld met een nieuw bouwvolume.

Het nieuwe programma bestaat uit ca. 25 woningen met een gemiddeld oppervlak van 85m2 . De woningen krijgen loftkwaliteit, met grote ramen, veel daglicht en een grote verdiepingshoogte. Op het dak worden enkele bijzondere loftappartementen met daktuin toegevoegd. Voor toegang tot de woningen kan het oorspronkelijke karakteristieke trappenhuis worden gebruikt.

Huidige situatie.

confectiefabriek_mei_interieur_render_hoekwoning_hr_1024x684.jpg