Terug naar overzicht

Transformatie maakt van verzorgingshuis een Student Hotel

06 september 2017
Transformatie maakt van verzorgingshuis een Student Hotel

The Student Hotel

The Student Hotel Den Haag is gevestigd in een voormalig verzorgingshuis. In het Van Limburg Stirum Huis vlakbij treinstation Den Haag Hollands Spoor zijn 306 hotelkamers gerealiseerd voor studenten. Het Student Hotel verbindt studentenhuisvesting met luxe en verblijffaciliteiten voor de sociale globetrotter. Het heeft een cool modern uiterlijk met een ontspannen sfeer in het stadscentrum.

Transformatie
In opdracht van City Living maakte HVE Architecten een ontwerp voor de herbestemming van het bejaardenhuis. Het algemene uitgangspunt voor het ontwerp is: “Transformatie door gerichte, heldere ingrepen met zoveel mogelijk behoud van de karakteristieken van het bestaande gebouw.” Op deze manier ontstaat geen pseudo-nieuw gebouw, maar een gebouw met rijkdom en karakter door de vanzelfsprekende combinatie van oude en nieuwe elementen.

Materialisatie
Vanaf de Hoefkade gezien is de uitstraling van de gevel behoorlijk gewijzigd. De balkons zijn bij de herbestemming verwijderd en het gebouw is grijs gekeimd. De nadruk in de gevel ligt nu – mede door de felle gele kleur –op de uitnodigende toegangspoort en de plint. Terwijl de plint van het oude Van Limburg Stirum Huis erg gesloten was, zorgen de nieuwe semipublieke functies en transparante gevel aan de Hoefkade nu voor de nodige interactie met de stad. Daarmee krijgt het gebouw een duidelijk gezicht naar het publieke domein. In de gevel zijn Alucobond sandwichpanelen en Alcoa aluminium kozijnen toegepast.

Programma
Het studentenhotel biedt zowel buitenlandse als Nederlandse studenten tijdelijke woonruimte, die van alle gemakken is voorzien. Zo zijn de3026 kamers volledig ingericht, krijgen de studenten een eigen fiets en zijn er collectieve voorzieningen zoals fitness, lounge, studie- en ontspanningsruimte, wasserette en koffiecorner op de begane grond.

Oplevering 2015
Interieur buro StAAT
Opdrachtgever City Living
Bouwkunding aannemer Hillen & Roosen
Fotograaf Bart van Hoek

01_hve_the_student_hotel_02_1.jpg

09_hve_the_student_hotel_01.jpg