Terug naar overzicht

Transformatie oud-kantoor Rijkswaterstaat Den Bosch

02 mei 2017
Transformatie oud-kantoor Rijkswaterstaat Den Bosch

Wijkerzand Projecten transformeert het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat naar een hoogwaardig woongebouw naar ontwerp van Houben/Van Mierlo Architecten.

Het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat ligt aan Schubertsingel 32. Het vrijstaande gebouw in de Bossche wijk Zuid dateert van 1979 en omvat nu 8.000 m2. Doel van de transformatie is een hoogwaardig gebouw te maken met een goede mix van woningtypen. Wijkerzand Projecten combineert een programma van sociale huur- en koopwoningen met duurdere koopappartementen. De begane grond blijft bestemd als commerciële ruimte. De ontwikkelaar heeft 97 huur- en koopappartementen gepland van 50 tot 100 m2.

Ufo-achtig volume

Houben/Van Mierlo spreekt nu van een ufo-achtig volume dat lijkt geland op een parkeerplein. Bij de transformatie worden de beeldbepalende elementen van het gebouw (de overkraging, de binnentuin) bewaard en hergebruikt. Het gebouw wordt met twee lagen van in totaal 2.000 m2 ‘opgetopt’ en de gevel wordt geheel vervangen door een nieuwe, veel transparantere gevel, voorzien van balkons. De binnentuin wordt verlaagd en krijgt een royale buitentrap richting de bestaande vijver en de hoofdentree. Ook de galerijen in het gebouw worden vanaf deze binnentuin met trappen ontsloten.

Impressie Houben/Van Mierlo Architecten