Terug naar overzicht
Transformeren en Renoveren in kwetsbare omgevingen, Deel III
24 augustus 2017
TRANSFORMEREN EN RENOVEREN IN KWETSBARE OMGEVINGEN, DEEL II
In een ‘gewone’ omgeving vraagt transformatie en renovatie al om bijzondere inzet; in sommige omgevingen kan een goed resultaat alleen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden bereikt. In die kwetsbare omgevingen telt één facet zwaarder dan alle andere: de mensen voor wie het gemaakt wordt. In dit drieluik gaat NRP in gesprek met hen die werken aan transformaties en renovaties in bijzondere en kwetsbare omgevingen, waar andere eisen en prioriteiten gelden.
Deze week Deel III met: Paul Joosten, Kuijpers
tekst: Danielle Linders
‘Een kwetsbare omgeving begrijpen
is soms letterlijk van levensbelang’
Technisch dienstverlener Kuijpers werkt voor de meest uiteenlopende kwetsbare omgevingen: ziekenhuizen, universiteiten, musea, klinieken en laboratoria, maar ook: voedingsmiddelenfabrieken, farmaceuten en technologische bedrijven. Paul Joosten is directeur van de gespecialiseerde tak Kuijpers Specialistische Oplossingen: “We werken onder andere voor Friesland Campina, Mead Johnson en Danone (Nutricia). Daar wordt bijvoorbeeld melkpoeder voor baby’s gemaakt. Dat kan natuurlijk absoluut niet besmet raken met een bacterie of virus. Een bacterie of virus verplaatst zich door de lucht altijd via een deeltje. Deeltjes kunnen ook nog veel kleiner zijn dan bijvoorbeeld bacteriën. In de hightech sector zijn ze dan ook bang voor alle deeltjes. Op de chip van een iPhone 6 zitten zo’n twee miljard transistortjes; als daar ook maar het kleinste deeltje op komt, werkt het niet meer.”
Betrokkenheid
“Op een Eerste Hulpafdeling of de operatiekamers van een ziekenhuis mag er vanzelfsprekend helemaal niets verkeerd gaan. We moeten vrijwel altijd gefaseerd verbouwen, wat betekent dat we vaak in de buurt van ruimtes die in gebruik blijven, aan het werk zijn. Voor ons betekent een kwetsbare omgeving dat alle processen door moeten kunnen blijven draaien. Dat is van groot belang en soms zelfs letterlijk van levensbelang. Dat kunnen we alleen door een enorme betrokkenheid aan de dag te leggen. Anders kom je nooit achter de werkelijke vraag van je opdrachtgever en gebruikers.”
Kwaliteit is mensenwerk
“Wij denken vanaf dag één na over hoe we gaan opleveren. Al aan de voorkant zijn we voortdurend bezig met het in kaart brengen van de kwaliteit, monitoren, toetsen en optimaliseren: commissioning. Maar kwaliteit is eigenlijk iets heel impliciets: elke klant verstaat er iets anders onder. En het is de klant die bepaalt wanneer hij tevreden is. Dat is niet simpelweg als er niets mis is gegaan. Dus het gaat altijd om heel goed uitvragen wat de verwachtingen zijn en aan de voorkant tijd investeren. BIM is daar een heel handige tool bij, maar het blijft echt mensenwerk: alleen mensen komen uiteindelijk met echte oplossingen.”
