Terug naar overzicht

‘Transformeren is investeren in de toekomst’

28 juli 2017
‘Transformeren is investeren in de toekomst’

“Een goede locatie, een visie voor de toekomst en samenwerking zijn dé ingrediënten voor een succesvol transformatieproject.” Vastgoedjournaal sprak met Hans van der Looij van Reynaers Aluminium over zijn visie op de transformatie- en renovatiemarkt.

Het van oorsprong Belgische familiebedrijf is gespecialiseerd in aluminium systemen voor ramen, deuren en gevels. Van der Looij, Sales & Marketing Manager bij Reynaers: “Wij bedenken het product en kopen de materialen in. Daarna maken wij het halffabricaat. De feitelijke eindproducten fabriceren en monteren onze klanten, de gevelbouwers.”

Opwaarderen
De afgelopen vijftig jaar realiseerde Reynaers verschillende renovaties en transformaties van gebouwen. Volgens Van der Looij zit er nog genoeg rek in de transformatiemarkt. “Wat mij is opgevallen de laatste jaren, is dat het opwaarderen van het vastgoed een steeds belangrijkere rol speelt. We hebben meer dan genoeg gebouwen om te transformeren en renoveren, je zou haast zeggen dat nieuwbouw niet nodig is. Als je alleen al alle leegstaande gebouwen zou aanpakken, dan kan je al voor langere tijd vooruit. Architecten en ontwikkelaars hebben dit ook gemerkt. Wij werken intensief met hen samen waardoor we al verschillende mooie projecten hebben gerealiseerd.”

Ervaring
Zo is Reynaers onder andere betrokken geweest bij de transformatie van het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting. Ook de voormalige fabrieksgebouwen op Strijp-S en de Fenix Loodsen in Rotterdam, waar huur- en koop loftappartementen, winkels, restaurants en een theater worden gerealiseerd, zijn projecten waarbij Reynaers nauw betrokken is.

Succesformule
Het succes van deze projecten ligt volgens Van der Looij bij de locatie. “Een van de belangrijkste voorwaardes voor transformatie is de locatie. Of het pand oud of lelijk is, is niet van belang. Het moet vooral strategisch gelegen zijn.”

Ook is visie belangrijk. Van der Looij: “Wat wil je met dit project doen en voor wie is het bestemd? Zodra je een goed concept hebt en een duidelijke visie, dan maakt dat je project vele malen beter.” De andere factor is de nauwe samenwerking tussen de architect, de aannemer en Reynaers. “Bij de Fenix loods hebben we in het voortraject drie jaar lang gesproken over de details en het ontwerp en daar is uiteindelijk dit plan uitgekomen. Door deze driehoekssamenwerking en het afstemmen in een vroeg stadium, hebben we het beste plan kunnen maken en is het iets heel moois geworden.”

Diepte investering
Van der Looij tot slot: “Het mooie van deze transformaties is dat het een investering in de toekomst is. Door een pand te renoveren en transformeren maak je het weer toekomstbestendig voor de komende 40 jaar.”

Dit is een verkorte versie van het artikel dat eerder op Vastgoedjournaal.nl verscheen, klik hier om de volledige versie te lezen.