Oude panden weer toekomstbestendig maken is een prachtige uitdaging om aan te werken. Dat nieuwbouw niet de enige mogelijkheid is om de kwaliteit, het comfort en de flexibiliteit te kunnen bieden die we in de toekomst nodig hebben blijkt wel bij het Fort bij Krommeniedijk. Het historische gebouw maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed en wordt zo behoudend mogelijk getransformeerd om oude details niet verloren te laten gaan.
Architect Jeroen Hooyschuur en uitvoerder Cor Sander van bouwbedrijf Akerbouw gingen in opdracht van Stadsherstel Amsterdam de uitdaging aan om het Fort in oude glorie te herstellen én een comfortabel binnenklimaat te creëren. Hooyschuur vertelt: “Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam . Begin 1900 is het fort ontwikkeld ter bescherming van Amsterdam en omliggend land.” Nu krijgt het fort een nieuwe bestemming: er komen wooneenheden voor jong volwassenen en een horecagelegenheid met ontmoetingscentrum.
Toekomstvast
De buitenkant van het fort wordt waar nodig gerestaureerd en gereinigd, maar behoudt zijn verweerde uitstraling. Binnen wordt een prettige en toekomstvaste woonomgeving gecreëerd. Dat begint bij de vloeren. De oude vloeren waren in het zand gestort en voldeden niet meer. Een nieuwe betonnen vloer zou echter te zwaar worden voor de oude, geheide fundering, dus werd er gezocht naar een alternatief dat kon voldoen aan de hoge eisen voor comfort, gezondheid, leefbaarheid en energiezuinigheid. Uiteindelijk viel de keus op de PS-renovatievloer Standaard van VBI.
Uitvoerder Cor Sander van Akerbouw: “Wij hebben hier in het fort specifiek gekozen voor een lichte constructievloer, omdat de bestaande fundering te licht is om een zware constructievloer te gebruiken. Deze vloer heeft stalen liggers, die zijn licht om te verwerken en licht voor het gebouw zelf. Ook de EPS-vulelementen en staalmatten zijn heel licht: het scheelt meer dan tweederde met een normale constructievloer.”
Mooie invulling
Hooyschuur: “Dit is voor ons een heel bijzonder project. Het maakt onderdeel uit van Unesco werelderfgoed, dus het is heel mooi om aan zoiets te mogen werken. Ik vind daarnaast de functie ook heel bijzonder: de woongroep en de maatschappelijke functie. Dat is toch een hele mooie invulling van zo’n gebouw!”