Terug naar overzicht

Van markant spoorgebouw tot horeca hotspot

03 april 2017
Van markant spoorgebouw tot horeca hotspot

Het voormalige Stationsgebouw in Delft wordt door eigenaar Open Development en Braaksma & Roos Architectenbureau getransformeerd tot een horeca-hotspot met restaurant, wijnbar en terras. Daarmee brengt het gebouw leven in de Spoorzone en het toekomstige Spoorloos park.

Volgens architect Job Roos is de belangrijkste uitdaging bij deze transformatieopgave is om het oude station weer tot een spil te maken in het stedelijk weefsel. “Het is een markant monument met z’n asymmetrische opzet en opvallende toren. In de huidige context is het een van de weinige overgebleven historische gebouwen en daarmee een boegbeeld voor de geschiedenis van dit stukje Delft. Een succesvolle herbestemming vraagt erom het oude station als belangrijke schakel opnieuw in z’n omgeving te verankeren en daarmee de identiteit van de spoorzone stevig in te kleuren.”

De centrale hal wordt weer het hart met een bar en open keuken, in de wachtruimten kun je straks lunchen en dineren. Aan de achterzijde wordt een eigentijdse perronoverkapping gerealiseerd, met uitzicht op het toekomstige park Spoorloos. De dienstwoningen op de verdieping en onder de kap worden omgebouwd tot lichte werkruimten met een eigen entree. Later dit jaar wordt met de bouw gestart.

Bouwtekening oorsponkelijke voorgevel. bron: HNI