De partnerbijeenkomst van NRP stond in het teken van ontmoeten en ontdekken. Locatie: Marineterrein Amsterdam. Ook NRP FORUM-leden waren van harte uitgenodigd en door middel van pitches on the spot werden diverse thema’s op het gebied van circulaire gebiedsontwikkeling besproken en bediscussieerd.
Marineterrein
Het is een wonderlijke plek, het 13 ha grote Marineterrein midden in Amsterdam. Een eeuwenoud binnenstedelijk terrein dat nu stuk voor stuk, en nog zonder bestemming, teruggegeven wordt aan de stad. Iedereen ziet natuurlijk kansen, maar het vergt veel kennis en ervaring om de gebiedsontwikkeling op de juiste manier in gang te zetten en vorm te geven. Daarvoor is Liesbeth Jansen aangetrokken als projectdirecteur bij het Marineterrein. Jansen werkte eerder succesvol aan het herontwikkeling van het Westergasterrein in Amsterdam. Fijn dat Liesbeth Jansen aanwezig is om iets te vertellen over de herontwikkeling van het Marineterrein.
Liesbeth Jansen en Guido Wallach van bureau Marineterrein Amsterdam vertellen in hun enthousiasme voor het terrein 100-uit over de organische gebiedsontwikkeling van dit ‘meest begeerde stukje Nederland’. ‘Het is ook een gewetensvraag, licht Guido Wallach toe. Als alles kan, wat doe je dan? Wat is goed? ‘Samenwerken, samenwerken, samenwerken’, lijkt hun credo.
Met de ambitie om van het Marineterrein een gebied te maken met de hoogst mogelijke toegevoegde waarde voor buurt, stad en land en door iets te doen dat elders niet kan, wordt richting gegeven aan de ontwikkeling. Het aan elkaar knopen van de historie van de plek met het toekomstig gebruik in de context van het economische succes van Amsterdam en met in acht neming van de ruimtelijke context, heeft al tot zo’n 150 plannen geleid. Aan plannen geen gebrek dus, de vraag is; Hoe ga je het programmeren?
Liesbeth Jansen; ‘We nemen ook de tijd, we testen en experimenteren in lijn met het gewenste innovatiemilieu dat we hier willen scheppen. Duurzaamheid is daarbij geen thema maar een uitgangspunt.
NRP FORUM
De partnerbijeenkomst kende vele gezichten. Zo sloot NRP FORUM voor het eerst nadrukkelijk aan bij de partnerbijeenkomst. Projectleider Rutger Oolbekkink lichtte de groei van NRP FORUM, een netwerk voor de jonge professionals van de NRP Partners, toe aan de hand van de centrale thema’s:
- Circulair renoveren en transformeren
- De opgaven van vandaag
- Iconen van morgen.
De thema’s kwamen nadrukkelijk terug in de 3 pitches die verspreid over het terrein gegeven werden.
Begin november maakt NRP FORUM de jaarlijkse studiereis om van buitenlandse voorbeelden te leren op het gebied van duurzame gebiedstransformatie en renovatie. De bestemming is dit jaar Boekarest, een stad met een enorme renovatieopgave en interessante voorbeelden van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.
Nieuw Bestuurslid
De partnerbijeenkomst vormde tevens het moment voor de introductie Birgitte de Maar als nieuw bestuurslid van NRP. Birgitte de Maar is Lid Raad van Bestuur bij Woningstichting Rochdale en neemt de plek van de volgens schema afgetreden Ingrid de Boer over in het NRP Bestuur.
NRP Academie
Erna van Holland, programmamanager bij de NRP Academie lichtte kort toe dat de opleiding tot renovatie en transformatieprofessional momentaal zijn 5e opeenvolgende jaargang beleeft. Negentien nieuwe en enthousiaste cursisten zijn begin september begonnen aan hun opleiding. Er bestaat nog wel de behoefte een vastgelopen renovatie of transformatieproject die voor de cursisten als case kan dienen tijdens de NRP Challenge. Heeft u een vastgelopen project? Neem dan contact op met Erna van Holland.
Pitches on The Spot
Het vervolg van de bijeenkomst bestond uit korte wandelingen over het Marineterrein afgewisseld met korte pitches on the spot van Marco Welhuis (ABT) over nieuwbouw van uit oudbouw afkomstige materialen, Michiel Weers (Woonbedrijf) over de ambitie om binnen 10 jaar circulair te zijn als woningcorporatie, en Tristan Kunen (Brink) over het vertalen van de meerwaarde van energieneutrale renovaties. Onderwerpen die stof tot vragen, ideeën en discussies leverden.
Prachtig om daar nog even verder over te bomen onder genot van een vers gebrouwen biertje bij het vuur van café Homeland. Een oase van rust, midden in Amsterdam. Het bestaat nog.