Terug naar overzicht
Vijf partijen strijden om renovatie Paleis het Loo
26 juni 2017
Is Het Loo over een paar jaar het Louvre op de Veluwe? Welliswaar zonder zonnekoning of piramide, maar ook hier kunst en een enorme ondergrondse uitbreiding onder het basse-cour. Voor maximaal 123,2 miljoen euro wordt het paleiscomplex verbouwd. “Elke fout kost geld en elke vorm van miscommunicatie ook. Meestal onnodig.” Eigenaar Rijksvastgoedbedrijf is een rol op de achtergrond toebedeeld.
Paleis Het Loo is er alles aan gelegen om de verbouwing binnen tijd en budget uit te voeren. “Binnen de bouwsector is het bijzonder als het lukt dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Eigenlijk is dat raar”, trapt hoofd projectbureau Peter Bakkum af, die eerder de verbouwing van de Hermitage begeleidde en als projectmanager betrokken was bij de herinrichting van het Rijksmuseum.
BAM, VolkerStaal, Max Bögl, Ballast Nedam en Heijmans zijn in de race voor de bouwkuip van de ondergrondse nieuwbouw.
45.000 kuub zand
Onder het voorplein (basse-cour) komt een grote extra ruimte. Bij het bouwen van de betonnen bak komt grofweg 45.000 kuub zand vrij. Begin juli moet duidelijk zijn wie definitief aan de slag mag met de eerste grote bouwopdracht.
Ook wordt op korte termijn duidelijk wie aan de slag mag met de asbestsanering en de renovatie van het paleis. Bewust is de verbouwing verdeeld in meerdere opdrachten, die relatief weinig overlap kennen en heel verschillende disciplines vereisen. Er is sprake van traditionele bestekken, maar er wordt ook gegund op basis van kwaliteitscriteria (emvi 40/60 procent) met een plan van aanpak en risicobeheersplan.
Voor de ondergrondse bouwkuip is een marktconsultatie gehouden. “Bij ondergronds bouwen zit zoveel marktkennis en veranderen bouwmethodes zo snel dat het dom zou zijn om de bouwers geen kans te geven die expertise in te brengen.”
Tijdelijke sluiting
Vanaf 8 januari sluit het Paleisgebouw voor 2,5 jaar de deuren. Dat klinkt lang, maar desondanks is de planning krap en overlappen verschillende bouwfases. De stallen en de tuinen blijven overigens wel grotendeels open voor exposities en evenementen. “De bouwput zal ook een attractie zijn die we willen faciliteren met een podium en uitzichtpunt op het dak. Daar moet een bouwer wel mee om kunnen gaan”, waarschuwen de museumexperts.
De inzet is BREEAM Excellent te behalen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. “Dit paleis is al 350 jaar in gebruik als woning en museum, dus het gaat al best lang mee vergeleken met andere gebouwen.”
Lees hier het volledige artikel.