Het stijlvol getransformeerde W Hotel in de Spuistraat is voor 260 miljoen euro gekocht door het Duitse vastgoedfonds Deka. Dat wordt bevestigd door de uitbater van het 238 kamers tellende hotel, het Amsterdamse European Hotels Private Collection (EHPC). Dit jaar werd de transformatie van het W Hotel door Architectenbureau Office Winhov genomineerd voor een NRP Gulden Feniks.
Lees hier meer voer de transformatie van de voormalige Kas Bank.
Het Rijksmonument aan de Spuistraat heeft na de transformatie het centrum van Amsterdam een publiekelijk toegankelijk ruimte gegeven. Daarbij is het monumentale karakter van het gebouw in ere hersteld. Door de gedaanteverandering blaast het robuuste gebouw nieuw leven in een stuk straat dat jaren lang slecht geprogrammeerd was.
Het oorspronkelijke ontwerp van F.W.M. Poggenbeek volgde de typologische opzet van bankgebouwen uit het eerste decennium van de 20e eeuw: kluizen in de kelders, een monumentale ontvangsthal onder een glas-in-lood kap op de eerste verdieping en kantoren op de bovenste verdiepingen. Architect C.B. Posthumus Meyjes jr. voegde er in 1932 een vleugel aan toe. De ontwerpen van 1908 en 1932 werden als uitgangspunt genomen in het
Metamorfose
Het gebouw was in de loop der jaren gemoderniseerd en verloor daarmee zijn oorspronkelijke karakter. De gevel heeft in het nieuwe ontwerp het authentieke beeld weer teruggekregen. De hoofdentree, ontvangsthal, trappenhuizen en het lichthof zijn gerestaureerd. De metamorfose van het bankgebouw naar een publiek gebouw met hotel verliep in nauwe samenwerking met de gemeente en de buurt. Een intensief proces dat de basis vormde van de indrukwekkende transformatie van een naar binnen gekeerd gebouw, midden in de Amsterdamse binnenstad.
Monumentale waarden
Bij de transformatie van het voormalige bankgebouw en rijksmonument tot vijfsterrenhotel, zijn de monumentale elementen in het gebouw zorgvuldig gerestaureerd. Heugelijk was het moment waarop in de kelder een originele tegelvloer werd teruggevonden, die inmiddels opnieuw de toegangshal voor het grand restaurant siert. Ook de originele karakters van de trappen en relingen, glas-in-lood ramen, wandbekleding en plafondontwerpen uit 1908 en 1932 zijn teruggebracht in het huidige gebouw. Een van de eisen bij de transformatie was dat ook de relatie tussen het gebouw en de straat verbeterd werd. Dit is gerealiseerd door drie gelijkvloerse toegangen vanaf de straat.
De herbestemming schept ruimte voor grand restaurant The Dutchess, gevestigd in de monumentale ontvangsthal op de eerste verdieping, een bar en een publiek toegankelijke spa in de voormalige kluizen op de begane grond en in de kelders. Langs de Spuistraat is de XBANK gevestigd: een creatieve incubator waar Nederlands talent op het gebied van mode, kunst en design zich presenteert.
Very Good rijksmonument
De verduurzaming van het gebouw heeft geleid tot een BREEAM Very Good Label. Daarmee is de voormalige Kas Bank het eerste rijksmonument in Nederland met dit certificaat. Het bestaande casco wordt volledig hergebruikt en er is waar mogelijk thermische isolatie aangebracht. Het hotel op de bovenste verdiepingen is voorzien van de nieuwste generatie Ledverlichting. De benodigde energie wordt opgewekt met een compact warmte- en koudeopslagsysteem. Intelligente installaties, die worden gestuurd door de aanwezigheid van personen, zorgen ervoor dat het energiegebruik veel lager is dan een gemiddeld nieuw gebouwd hotel.
Kwaliteit spreekt
Een bijzondere ingreep werd gedaan in het lichthof boven de glazen koepel van de monumentale ontvangsthal. Door een glazen brug te vervaardigen is de ontsluiting van deze verdieping sterk verbeterd. De glazen brug geeft de hotelgasten een uniek zicht op de overkapping met glas-in-lood ramen. Na uitvoerig onderzoek zijn in de monumentale ruimten de kleuren gereconstrueerd tot het oorspronkelijke kleurenpalet van begin 20e eeuw. Het resultaat is een rijk gebouw met subtiele decoratieve elementen in iedere ruimte.
Inzender: Architectenbureau Office Winhov
Mede-inzenders: PBM construction BV, Baranowitz + Kronenberg, Hoek Architectuur & Restauratie, Van Rossum, Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs, Europe Hotels, Private Collection