Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Driedaagse studiereis naar Brussel en Mechelen

04 oktober 2023 — 06 oktober 2023

Brussel en Mechelen

België: hoe vaak rijden we er niet doorheen, zonder goed te kijken? Zonde, want er is zoveel gaande! Hoog tijd voor een bezoek aan deze twee steden. Deze jaarlijkse studiereis van NRP is speciaal voor partners. We bezoeken projecten en collega-organisaties op het gebied van renovatie, transformatie, architectuur en meer. De reis is inclusief overnachtingen, busreis en ontbijt, lunch en diner. 

Lees hieronder meer over het programma of meld je direct aan.

Meld je aan
De stadsbibliotheek in Mechelen
De stadsbibliotheek in Mechelen
Kunstcentrum Lamot

Mechelen: een opgeleefde stad

Mechelen stond jarenlang bekend als een verwaarloosde stad en ging gebukt onder hoge criminaliteitscijfers. De werkgelegenheid liep terug en jonge mensen trokken weg. Met het aantreden van Bart Somers als burgemeester in 2001 begon het tij te keren. Nu staat Mechelen weer bekend als ondernemende stad met een opgeleefd en gerevitaliseerd centrum. 

Wandeling langs de getransformeerde binnenstad

Om een indruk van deze transformatie te krijgen wandelen we met architect David Driessen van dmvA Architecten door Mechelen. Daarbij doen we diverse binnenstedelijke projecten van zijn eigen bureau aan, en ook het congres en kunstcentrum Lamot. Deze oude brouwerij werd naar ontwerp van het bureau 51N4E getransformeerd en het project geldt als een belangrijke mijlpaal in de stedelijke vernieuwing. De wandeling geeft een goede indruk hoe de oude binnenstad door zorgvuldige toevoegingen en transformaties weer een vitale toekomst heeft die haar populair maakt als woonplaats.

Bibliotheek in barokke muren

Een van de meest recente ‘aanwinsten’ voor Mechelen is de transformatie en herbestemming van het voormalige Predikherenklooster tot stadsbibliotheek. Na een Open Oproep kwam het ontwerp van het Nederlandse Korteknie Stuhlmacher Architecten als winnaar uit de bus. 

Programma gaat verder onder de foto’s

Kanal Centre Pompidou
Gare Maritime in Brussel
Gare Maritime in Brussel
Royale Belge: voorheen brutalistisch kantoor, nu hotel

Brussel: tijd voor grote gebaren

Brussel biedt een veelvoud aan recente, interessante transformaties en herontwikkelingen. Om een indruk daarvan te krijgen bezoeken we het Bureau Bouwmeester Maître Architecte waar Kristiaan Borret een lezing zal geven over ‘Adaptive reuse’.

Een bezoek aan prominenten voorbeelden KANAL-Centre Pompidou en Gare Maritime 

We bezoeken een selectie van een aantal prominente en inspirerende voorbeelden. Daaronder KANAL-Centre Pompidou, waar naar ontwerp van Atelier KANAL een voormalige Citroën-garage verandert in een museum voor moderne kunst en centrum voor diverse culturele activiteiten. Ook bezoeken we, onder leiding van architect Michiel Riedijk, het herontwikkelingsgebied Tours & Taxis waar zijn bureau verantwoordelijk is voor de transformatie van het Gare Maritime, ooit het grootste goederenstation van Europa. 

Overnachten in een getransformeerd hotel 

Ook het hotel waar we verblijven is een zeer recent en indrukwekkend voorbeeld van transformatie en herbestemming. Bureau Bovenbouw en Caruso St John Architects transformeerden het voormalige, brutalistische kantoor van Royal Belge tot een uniek en indrukwekkend hotel. 

Toelichting op Urban mining

De steeds belangrijker wordende praktijk van urban mining zal op hun eigen site worden toelicht door RotorDC, een coöperatie voor hergebruik van constructie– en bouwmaterialen. Deze coöperatie ontwikkelde zich sinds de start in 2014 tot een belangrijke voortrekker van een ecosysteem voor het hergebruik van lokale- en regionale bouwmaterialen op een grote schaal. 

Praktische informatie

Opstapplaats: Utrecht, nadere vertrektijden volgen nog.
Data: 4 – 6 oktober 2023
Kosten: € 1.350,- (via factuur na aanmelding) 
Tweede deelnemer
van hetzelfde bedrijf: € 1.500,-  

Aanmelden

Meld je aan voor de studiereis via onderstaande button. Om zoveel mogelijk partnerbedrijven de kans te geven om mee te gaan is er een maximum van 2 deelnemers per partner.  Deze reis is exclusief voor NRP partners. Geen partner? Dan kan je je helaas niet aanmelden.

Vragen?

Neem contact op met Anne-Beth Broeders via secretariaat@nrp.nl

Meld je aan