Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Biobased isoleren
Een podcastserie van NRP

Kiezen voor circulaire en biobased isolatiematerialen draagt bij aan het reduceren van de CO2- en stikstofuitstoot én aan het terugdringen van fossiele en toxische materialen. Maar wat betekent biobased isoleren in de praktijk?

Tijd om daar dieper op in te gaan met de hele keten. Dat doen we in onze podcastserie Biobased Isoleren, die we samen met Holland Houtland hebben gemaakt. Host Peter Linders ging in gesprek met opdrachtgevers, producenten en bouwers over het biobased isoleren van woningen en welke afwegingen zij maken. Alle zes afleveringen zijn te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Aflevering 1 – Neeltje Voesenek en Marcel van Dooremalen van woningcorporatie Trudo

In de eerste aflevering bespreken Neeltje Voesenek en Marcel van Dooremalen van woningcorporatie Trudo hun duurzame bouwpraktijken. Trudo streeft ernaar om tegen 2035 klimaatneutraal te zijn, met een sterke focus op biobased en circulair bouwen. Dit door onder meer het gebruik van materialen zoals stro-techpanelen en CLT, die helpen de CO2-uitstoot te verminderen. Samenwerking en kennisdeling binnen netwerken zoals o.a. NRP zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van biobased renoveren. Ondanks de uitdagingen, zoals hogere kosten en complexiteit, benadrukken Neeltje en Marcel de noodzaak voor verbeterde rekenmethodes en aanpassingen in regelgeving. Ze pleiten dan ook voor meer overheidssteun en onderwijsontwikkeling om biobased bouwmethoden te bevorderen.

Aflevering 2 – Ellen Mollen en Jay Kuppen van Hagemans Vastgoedonderhoud

Hagemans zet sterk in op duurzaamheid en heeft onder leiding van Ellen Mollen het team Sociaal Domein uitgebreid, met een focus op bewonerscommunicatie en een aanzienlijke groei van vrouwelijke medewerkers. Jay Kuppen richt zich op de technische aspecten, wat resultaat in een gebalanceerde aanpak. Samen vertellen zij in deze tweede aflevering over hun ervaringen met biobased isoleren. Hagemans deelt actief kennis met andere bedrijven en heeft een duurzaamheidsbeleid gericht op mens, milieu, materiaal en energie. Een opvallend project is de renovatie in Meerkerk voor Fien Wonen, waar biobased materialen van Faay en Isovlas en gerecyclede isolatie zijn toegepast. De betrokkenheid van bewoners heeft geleid tot een positieve houding ten opzichte van deze innovaties.

Aflevering 3 – Thomas Möhring van Parteon en Mats Bijdemast van Klomp over biobased isoleren

Sinds 2020 zet Parteon in op de inzet van biobased materialen. Het credo van de woningcorporatie is ‘biobased, tenzij’ bij alle meerjarenonderhoudsplannen. Thomas Möhring, strategisch adviseur duurzaamheid, vertelt in deze podcast hoe deze visie wordt uitgevoerd ondanks de financiële en praktische uitdagingen. Dat doet hij samen met Mats Bijdemast, werkzaam bij uitvoeringspartner Klomp. Een gesprek over wat er nodig is in een samenwerking om met elkaar meer impact te maken op gebied van biobased isoleren.

Aflevering 4 – Jos van der Ligt van Isolatie.com en Ronald Hulleman van Bouwgroen over biobased isoleren

In deze aflevering belichten we de groeiende relevantie van biobased isoleren binnen de bouwsector. Dat doen we met Ronald Hulleman van Bouwgroen en Jos van der Ligt van Isolatie.com. Met een duidelijk toekomstperspectief en ambitieuze plannen zien beide gasten een veelbelovende toekomst voor biobased isolatie in Nederland, waarbij innovatie en samenwerking centraal staat. Dat kan alleen wanneer de hele sector – van een jongere generatie tot overheidsbeleid – daarin gezamenlijk op zoek gaat naar oplossingen.

Deze aflevering is live opgenomen tijdens de jaarlijkse Renovatie- en Transformatiebeurs op 16 mei 2024.

Aflevering 5 – Teun van Schadewijk van Kingspan Unidek en Rogier van Mensvoort van Isovlas

In de vijfde aflevering van onze podcast Biobased Isoleren praat host Peter Linders met Teun van Schadewijk van Kingspan Unidek en Rogier van Mensvoort van Isovlas over de toekomst van biobased materialen. Beide bedrijven introduceren innovatieve biobased oplossingen (waaronder vlas en hennep), maar stuiten op uitdagingen zoals marktonbekendheid en extra kosten door ‘angst- en onbekendheidstoeslagen’. Om deze barrières te overwinnen, is klantbewustzijn en samenwerking binnen de sector van groot belang.

Aflevering 6 – André Nijhof van Nyenrode Business Unviersiteit en Chantal van Schaik van Holland Houtland

In de zesde en afsluitende aflevering van deze serie bespreken Chantal van Schaik (Holland Houtland) en André Nijhof (hoogleraar Nyenrode Business Universiteit) de transitie naar biobased isoleren. Over het belang van ‘bubbelhoppen’ om verschillende perspectieven te kunnen begrijpen en de noodzaak van een systeemverandering. En over nieuwe regelgeving, die als versneller kan dienen voor deze transitie.