Terug naar overzicht

Hard Hat Tour bij De Nederlandsche Bank

Bouwhelmen op: een kijkje achter de schermen bij de renovatie van de Nederlandsche Bank

Op 31 mei waren we te gast bij de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam voor een kijkje achter de schermen. De renovatie maakt onderdeel uit van het programma Huisvesting van DNB, waarbij ‘goud en geld’ sinds 2023 zijn ondergebracht op een nieuwe locatie in Zeist. Eva Hermans (programmamanager huisvesting) vertelde over het maatschappelijk opdrachtgeverschap van DNB. Daarbij gaf ze aan hoe de transformatie van het gebouw de identiteit en kernwaarden van DNB onderstreept en als vliegwiel dient voor de organisatietransitie. Het hoofdkantoor maakt immers een transformatie door van gesloten bastion waar ‘ons’ goud en geld werd bewaard naar een duurzaam en ook deels publiek toegankelijk gebouw. Evert Jan Bronda (projectmanager renovatie) ging vervolgens dieper in op het hoge ambitieniveau van de duurzame transitie en de uitdagingen die daarbij gepaard zijn gegaan. De circulaire ambities moesten bijvoorbeeld worden bijgesteld toen er onverwacht spuitasbest in de gevels van de laagbouw bleek te zitten. 

Het begin: een ontwerp van Marius Duintjer uit 1968

Het gebouw van architect Marius Duintjer uit 1968 moest dringend gerenoveerd en verduurzaamd worden. Door allerlei aanpassingen was het hoofdkantoor de afgelopen decennia flink dichtgeslibd. Duintjer ontwierp een toren van 66 meter hoog, omgeven door een rechthoekig gebouw van 120 meter breed en 100 meter diep. Het staat op een schuilkelder en een drietal kluizen waarin de Nederlandse geld- en goudvoorraad werd bewaard. In 1991 werd het gebouw uitgebreid met een ronde cilinder van veertien verdiepingen, naar een ontwerp van J. Abma van bureau Abma + Dirks + Partners.  

Lees verder onder de fotocarrousel

Bekijk de agenda voor meer activiteiten

Opvallende ingrepen in de opzet

Het architectenbureau Mecanoo is verantwoordelijk voor een aantal opvallende ingrepen in de opzet van het hoofdkantoor. Tijdens de Hard Hat Tour stonden we daar uitgebreid bij stil. De ronde toren van architect Abma was qua aantallen vierkante meters niet meer nodig en is circulair ontmanteld. Het materiaal ligt nu nog opgeslagen, maar zal op termijn worden hergebruikt voor een sociaalmaatschappelijk doel.

Een andere belangrijke ingreep is de nieuwe ingang aan de zijde van het Frederiksplein. Die entree gaat nu dwars door de betonnen kluis heen en geeft toegang tot het publieke deel van het gebouw met tentoonstellingen en een publieke binnentuin op de plek van de afgebroken toren. De binnentuin en ook de nieuwe, verlaagde kade aan de Singelgracht maken samen met het Frederiksplein onderdeel uit van een nieuwe publieke groene zone. Indrukwekkend is ook het nieuwe atrium met monumentale trap die de verschillende verdiepingen van de laagbouw met elkaar verbindt. De installaties die door een inschattingsfout van Duintjer in de bovenste verdiepingen van de eerste toren terecht kwamen, zijn nu naar de kelder verplaatst waardoor de bovenste verdieping in volle glorie uitzicht biedt over de stad.

Wereldprimeur: CO2-neutraal beton

Het energiegebruik en de CO2-uitstoot van het gebouw zal straks met 80% naar beneden gaan. Tijdens de bouw zijn bovendien zo veel mogelijk materialen hergebruikt waaronder het beton dat is vrijgekomen tijdens de renovatie. Door het te injecteren met C02, is bovendien CO2-neutraal beton ontstaan. Dat is een wereldprimeur.  

De renovatie is ambitieus, maar ligt op schema. Begin 2025 wordt het gebouw weer in gebruik genomen en zal het ook voor publiek toegankelijk zijn.