Het potentieel van het bestaande
De bestaande bebouwde omgeving is de wereld waarin we leven. In die leefomgeving moeten veel grote opgaven een plek krijgen. De woonopgave, de verduurzaming van huizen en kantoren, het toekomstbestendig maken van erfgoed en monumenten. Renovatie en transformatie kan daarbij ook kwaliteit toevoegen, zowel in ruimtelijke als sociale zin. Door voort te bouwen op de (cultuur)historie van het gebouw en de plek, de bredere maatschappelijke context mee te nemen en de ingrepen zorgvuldig te verweven met dat wat er al is. De Gulden Feniks laat zien tot welke kwaliteit slimme, duurzame en toekomstbestendige renovatie, transformatie en herbestemming kan leiden.
Samenwerking is meer dan de som der delen
Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de samenwerking tussen de betrokken partijen. Naast de kwaliteit van het gerealiseerde object, vraagt de Gulden Feniks ook aandacht voor het samenspel tussen opdrachtgever, ontwikkelaar, ontwerper, (onder)aannemers en uitvoerders, en natuurlijk de gebruiker. Daarbij gaat het om zaken als betrokkenheid en eigenaarschap, het aanhoudend sturen op een gedeelde ambitie en om het zien en inzetten van ieders vakmanschap.
Een integrale prijs
De Gulden Feniks is een integrale prijs. De jury kijkt bij haar beoordeling naar de kwaliteit van het gerealiseerde object, de functionaliteit en het programma, naar de relatie van het object tot haar omgeving en de bredere maatschappelijke context waarin het is (her)ontwikkeld. Er wordt gekeken naar de architectuur, het materiaalgebruik en duurzaamheid. Er is aandacht voor de historie en omgang met erfgoed. En ook voor de rollen en samenwerking tussen de betrokkenen. In haar weging hanteert de jury een aantal criteria. Meer weten? Lees het reglement.