Terug naar overzicht

Maaike Waaldijk blikt terug op Masterprijs

Met haar afstudeeronderzoek naar de esthetische en ruimtelijke kwaliteiten van Post 65-woningbouw werd Maaike Waaldijk derde bij de NRP Masterprijs. Hoe kijkt ze terug op haar deelname en hoe gaat het nu?

Maaike onderzocht hoe we op een verantwoorde en duurzame manier Post 65-gebouwen kunnen renoveren en transformeren. De term Post 65 wordt gebruikt voor gebouwen uit 1965-1990. Deze gebouwen zijn toe aan aanpassingen, renovatie, verduurzaming en behoud, maar vaak worden deze gebouwen als lelijk beschouwd. Maaike: “De bijzondere elementen zoals vides, asymmetrische dakvormen of woonkamers op de eerste verdieping zijn juist wat de woningen uit deze periode zo eigen maakt. Ik vind het zorgelijk dat deze oorspronkelijke kwaliteiten tijdens renovaties nu vaak verloren gaan en onderzocht daarom hoe het herkennen, behouden en toepassen van de typische esthetische en ruimtelijke elementen van Post 65 juist van belang kunnen zijn.”

“De Masterprijs is voor mij een mooi opstapje geweest om mijn gezicht te laten zien binnen de sector”

Maaike Waaldijk

Inmiddels werkt Maaike als junior ontwerper bij 1meter98 Architecten. Een bureau dat gespecialiseerd is in restauratie en herbestemming van monumenten. “Op dit moment werk ik niet aan Post 65-gebouwen, maar de interesse voor het onderwerp blijft en de ontwikkelingen rondom het onderwerp zal ik ook zeker blijven volgen. Ik kijk met een positief gevoel terug op mijn inzending. Het was een superleuke ervaring. Ik heb veel nieuwe contacten kunnen maken, die ik anders misschien niet snel gemaakt zou hebben. De Masterprijs is een mooi opstapje om je gezicht te laten zien binnen de sector en misschien ga ik in de toekomst verder met Post 65-erfgoed. Tot die tijd ga ik me ontwikkelen bij dit bureau en aan de slag met mijn PEP.” 

Ook inzenden?

Lees meer over de Masterprijs