Terug naar overzicht

NRP lanceert podcast Biobased Isoleren

Kiezen voor circulaire en biobased isolatiematerialen draagt bij aan het reduceren van de CO2- en stikstofuitstoot én aan het terugdringen van fossiele en toxische materialen. Maar wat betekent biobased isoleren in de praktijk?

Tijd om daar dieper op in te gaan met de hele keten. Dat doen we in onze nieuwe podcastserie Biobased Isoleren, die we samen met HollandHoutland maken. Host Peter Linders gaat in gesprek met opdrachtgevers, producenten en bouwers over het biobased isoleren van woningen en welke afwegingen zijn maken. De eerste afleveringen zijn vanaf nu te luisteren in je favoriete podcastapp.

Aflevering 1 – Neeltje Voesenek en Marcel van Dooremalen van woningcorporatie Trudo

In de eerste aflevering bespreken Neeltje Voesenek en Marcel van Dooremalen van woningcorporatie Trudo hun duurzame bouwpraktijken. Trudo streeft ernaar om tegen 2035 klimaatneutraal te zijn, met een sterke focus op biobased en circulair bouwen. Dit door onder meer het gebruik van materialen zoals stro-techpanelen en CLT, die helpen de CO2-uitstoot te verminderen. Samenwerking en kennisdeling binnen netwerken zoals o.a. NRP zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van biobased renoveren. Ondanks de uitdagingen, zoals hogere kosten en complexiteit, benadrukken Neeltje en Marcel de noodzaak voor verbeterde rekenmethodes en aanpassingen in regelgeving. Ze pleiten dan ook voor meer overheidssteun en onderwijsontwikkeling om biobased bouwmethoden te bevorderen.

Aflevering 2 – Ellen Mollen en Jay Kuppen van Hagemans Vastgoedonderhoud

In tweede aflevering spreken we met Ellen Mollen (productmanager) en Jay Kuppen (projectleider) van Hagemans Vastgoedonderhoud over hun ervaringen met biobased isoleren als opdrachtnemende partij voor woningcorporaties. Een opvallend project is de renovatie in Meerkerk voor Fien Wonen, waar biobased materialen van Faay en Isovlas en gerecyclede isolatie zijn toegepast.

Naast het uitvoeren van duurzaam beleid, streeft Hagemans ernaar om meer met elkaar te leren over toepassingen van biobased materialen. Met nieuwsgierigheid, lef en een doenersmentaliteit.

Aflevering 3 – Thomas Möhring van Parteon en Mats Bijdemast van Klomp over biobased isoleren

Sinds 2020 zet Parteon in op de inzet van biobased materialen. Het credo van de woningcorporatie is ‘biobased, tenzij’ bij alle meerjarenonderhoudsplannen. Thomas Möhring, strategisch adviseur duurzaamheid, vertelt in deze podcast hoe deze visie wordt uitgevoerd ondanks de financiële en praktische uitdagingen. Dat doet hij samen met Mats Bijdemast, werkzaam bij uitvoeringspartner Klomp. Een gesprek over wat er nodig is in een samenwerking om met elkaar meer impact te maken op gebied van biobased isoleren.

Beluister via Spotify