Terug naar overzicht

Circulair samenwerken: hoe pak je het aan?

Succesvol circulair samenwerken binnen organisaties, collega’s meekrijgen en resultaten boeken. Hoe doe je dat? Op 11 september gingen zelfstandig adviseurs Ilse van Andel en Peter Hoogeweg in gesprek met deelnemers om antwoord te vinden op deze vraag. Want naast experimenteren en meters maken, is vinden van draagvlak binnen de organisatie essentieel om stappen te zetten naar een circulaire (bouw)economie. Hoe kan zo’n route eruit zien?

De obstakels: veel gegeven bezwaren

Volgens Ilse zijn er twee grote bezwaren die ze binnen organisaties regelmatig hoort.

  1. ‘Maar dat doen we altijd zo.’
  2. ‘We hebben al zoveel te doen.’

Circulariteit in je organisatie vraagt om een andere manier van kijken. En dat kost tijd en energie. Maar: we moeten wel. We hebben een enorm afvalprobleem – slechts 8% van het materiaal wordt hergebruikt. De wereld heeft het nodig, de maatschappij vraagt erom en wet- en regelgeving verplichten het.

Langs de obstakels: maak de stapjes klein

Toegegeven: bovenstaande redenen zijn groot en daarmee ook abstract. De crux is volgens Ilse om je organisatie mee te nemen door de stappen te verkleinen. Door groot te denken maar klein te beginnen. Een aantal praktische tips:

  1. Doe het samen

Verzamel collega’s uit verschillende afdelingen om je heen die intrinsiek gemotiveerd zijn om met circulariteit aan de slag te gaan en vorm een werkgroep die zich committeert aan acties en pilots. Deze collega’s kunnen vervolgens anderen in de organisatie enthousiasmeren.

  1. Zorg voor aansluiting bij de organisatie

Sluit aan bij de missie, visie en ambities van je organisatie. Zoek een haakje waaraan je je activiteiten en projecten kunt ophangen en kunt inbedden in de identiteit van je organisatie. En bouw basiskennis op in je organisatie over wat circulariteit precies is.

  1. Denk groot, begin klein

Circulair (samen)werken is nieuw. En zoals met alle nieuwe dingen, moet je eerst ervaring op doen, falen en bijschaven. Start daarom met behapbare pilots en projecten. Benoem koersdoelen als stip op de horizon, maar ook tussendoelen: de stappen om daar te komen.

  1. Deel het succes en de ervaringen

Vier je successen, ookal zijn ze klein. Juist door deze te delen creëer je draagvlak (én houd je bij tegenvallers de moed erin). Neem besluitvormers binnen je organisatie mee, en vraag ook hen eens deze successen te delen. Zo volgt beleid praktijk.

  1. Kijk af en toe achterom

We zijn gewend om, als we op de rijdende trein zitten, niet meer uit te stappen. Probeer ook zo nu en dan eens achterom te kijken naar wat je allemaal bereikt hebt en met wie.

Over de sprekers

Ilse van Andel

Ilse van Andel werkt als zelfstandig adviseur op de sociale en organisatorische aspecten om circulair bouwen verder te brengen. En als senior adviseur strategie, innovatie en duurzaamheid is zij werkzaam bij woningcorporatie Eigen Haard. Met 28 jaar werkervaring in verschillende functies in de woningcorporatiesector heeft Ilse een scherp beeld van het in- en externe speelveld. Haar specialiteiten zijn innovatie, veranderkunde en circulariteit.  

Peter Hoogeweg

Peter Hoogeweg werkt als zelfstandige in de woningcorporatiesector. Als programmamanager duurzaamheid bij Regioplatform Woningcorporaties Utrecht werkt hij aan het aan het energieneutraal krijgen van de woningvoorraad. Daar staat het thema circulair centraal en wordt er gewerkt aan een verandering van de organisatiecultuur.